Hongkongban betiltották a Tienanmen-megemlékezést

Pár nappal azután, hogy a kommunista párt központi bizottságának határozatait láttamoztató kínai parlament is elfogadta a hongkongiak demokratikus jogait a terrorizmusra hivatkozva korlátozó új jogszabályokat, a városvezetés járványügyi okokra, a koronavírus jelentette egészségügyi kockázatra hivatkozva harminc éve először betiltották a megemlékezést a közelmúlt kínai történelmének legvéresebb eseményére, a Tienanmen téri mészárlásra.

Idén a múlt héten elfogadott törvényre még nem hivatkozhattak, az hivatalosan csak jövőre lép életbe. Kérdés, hogy jövőre, ha a járványhelyzetre nem hivatkozhatnak, engedélyezik-e a megemlékezést, írja a BBC.

1989-ben a kommunista pártvezetés a hadsereget vezényelte ki a Peking főterén szabadságjogokért tüntető diákokra, a mészárlásnak a visszafogottabb becslések szerint is több száz, összességében akár több ezer halálos áldozata is lehetett.

Hongkongban mindezidáig minden évben megemlékezhettek a tüntetések véres leveréséről - Kínában ez nyilván fel se merülhet, vagy aki ilyennel próbálkozik, azt azonnal el is hurcolják. Az országban még homályos utalásokat se engednek meg az akkor történtekre.

Hongkongban ezzel szemben az elmúlt harminc évben a mészárlás emlékére tartott virrasztás mindig is nagy esemény volt. Tavaly a szervezők becslése szerint 180 ezren, de még a rendőrség becslése szerint is 40 ezren vettek részt rajta a Victoria Parkban. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér