Karácsony Gergely köszönti idén a júniusról augusztusra halasztott Pride-hónapot

lmbtq
2020 június 01., 08:06

Bár a Budapest Pride felvonulást idén a járvány miatt a tervezett július 4-i időpontról augusztus 22-ére halasztották, a hagyományosan júniusban startoló (idén szintén augusztusra csúszó) Pride hónapról így is megemlékezik a hazai LMBTQ-közösség.

És a főváros is: Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis külön köszöntőt írt az alkalomra az LMBTQ közösség lapjába, a HUMEN magazinba.

„Az országgyűlés által elfogadott 33-as törvény mindannyiunk számára vereség. Nincs is annál fontosabb, hogy valaki szabadon önmaga lehessen. Ha ebben akadályozva van, az az emberi jogok teljes eltiprása” - indul a köszöntő egy utalással az országgyűlésben május utolsó hetében elfogadott, a transzneműek hivatalos nemváltását megtiltó törvényre.

„Ezért most még fontosabb, hogy a főváros támogassa az LMBTQ közösség munkáját, hiszen szükség van rá, hogy mindenki képviselve és képviseltetve legyen. Budapest ereje sokszínűségében rejlik. Nem csak összetartó közösség, amely bármilyen bajban segíti egymást, de elfogadó, nyitott is. Mi azt valljuk, nem az számít, hogy kit szeretsz, hanem hogy felvállalhasd azt, aki vagy.”

- írja Karácsony, majd arra buzdítja az embereket, hogyha már „júliusban a járványhelyzet miatt nem vonulhatunk együtt”, támogassák a közösséget azzal, hogy beszélnek, olvasnak, tájékozódnak az LMBTQ közösséget érintő ügyekről.

Karácsony Gergely a 2019-es Budapest Pride-on, még főpolgármester-jelöltként
photo_camera Karácsony Gergely a 2019-es Budapest Pride-on, még főpolgármester-jelöltként Forrás: Karácsony Gergely/Instagram

A Pride hivatalos honlapján olvasható kronológia szerint 2002 óta nem fordult elő, hogy Budapest hivatalban lévő főpolgármestere nyitotta volna meg a Budapest Pride felvonulást.