Tiltakoztak a Facebook alkalmazottai, mert a cég semmit sem tesz Donald Trump uszítása ellen

külföld
2020 június 01., 19:37

A Facebook vállalati kultúrájában szokatlan nyilvános tiltakozást tartott hétfőn a cég több tucatnyi alkalmazottja amiatt, hogy a Facebook – szemben a Twitterrel, amely a múlt héten figyelmeztető üzenetet helyezett az amerikai elnök egy uszító posztja elé – semmit sem tesz Donald Trump hergelő megszólalásai ellen. A tiltakozók a feketéket és latinókat aránytalanul sújtó rendőri erőszak ellen tüntetőket támogatva megtagadták a munkát, és ezt emailjeik automatikus válaszaiban, illetve nyilvános közösségimédia-profiljukon is közzétették.

A tiltakozásnak azért ezt a formáját választották, mert a járványhelyzetre tekintettel a Facebook dolgozói javarészt otthonról dolgoznak, így hagyományosabb értelemben vett sztrájkra most nincs lehetőségük.

A New York Times beszámolója szerint a tiltakozókon kívül más Facebook-alkalmazottak is sokkal határozottabb fellépést követelnek a cég vezetésétől Donald Trump gyakran gyűlölködő, még gyakrabban hazug, olykor kifejezetten uszító posztjaival szemben. Többen fenyegetőztek felmondással, vagy köröztettek petíciókat, mások a Twitteren beszéltek elégedetlenségükről. A Timesnak nyilatkozó bő tucatnyi volt vagy jelenlegi alkalmazott is úgy érzi, hogy még semmi sem fenyegette ennyire Mark Zuckerberg alapító cégen belüli tekintélyét és hatalmát, mint a most kialakult helyzet. „Az amerikai elnök fekete tiltakozókkal szembeni gyűlölködő megnyilvánulásait sehogy sem lehet a véleményszabadságra hivatkozva védeni. A fekete munkatársakkal, illetve minden lelkiismeretes emberrel együtt követelem, hogy Mark azonnal szedje le az elnök erőszakra, gyilkosságra buzdító, fekete embereket fenyegető posztjait” – írta például egy alkalmazott az egyik belső levelezőlistán.

Mark Zuckerberg, aki vezérigazgatója is a Facebooknak általában is és most is azt mondja – bár egy kongresszusi meghallgatáson mondta már az ellenkezőjét is – , hogy a Facebooknak - ami még reneszánsz remekműveket is cenzúrázni szokott pornográfiára hivatkozva - még akkor se kell beavatkoznia, ha egy politikus szándékosan hazugságokat terjeszt, mert majd az emberek eldöntik, hogy mit higgyenek el.