Ipsos: Az amerikaiak többsége rokonszenvez a George Floyd halála miatti tiltakozással

Hétfőn és kedden reprezentatív felmérést készített az Egyesült Államokban a Reuters megbízásából az Ipsos közvéleménykutató cég. Ez alapján

az amerikaiak 64 százaléka „szimpatizál a most tüntető emberekkel”,

csak 29 százalékuk nem ért egyet velük, 9 százalékuk pedig bizonytalan.

A közvélemény-kutatás megmérte Trump elnök támogatottságát is a George Floyd halála miatt indult tiltakozáshullámra adott válaszaival kapcsolatban.

Eszerint a választási küzdelem előtt álló elnök válságkezelési cselekedeteivel

az amerikaiak 55 százaléka nem ért egyet, közülük 40 százalék pedig „erősen ellenzi”, amit az elnök csinál.

Biden előzi Trumpot

Egy másik felmérés az elnökjelöltek népszerűségére kérdezett rá a választók körében. Ez alapján a demokrata elnökjelölt, Joe Biden tíz százalékkal nagyobb népszerűségnek örvend, mint Donald Trump. Mióta áprilisban Trump egyedüli kihívója lett, soha nem volt ekkora előnye a regnáló elnökkel szemben.

Még a republikánus szavazótáboron belül is csökkent Donald Trump népszerűsége: a zavargásokra adott válaszaival, amik közül az eddigi legerősebb a katonaság bevetésének belengetése volt, csak a republikánus szavazók 67 százaléka értett egyet. Ebben a táborban Trump népszerűsége korábban magas, 82 százalékos volt.

A többség a békés tüntetésekben hisz

A közvélemény-kutatás eredményeiből az is látszik, hogy az emberek nagy része ha egyet is ért a tiltakozás céljával, elítéli az azt kísérő erőszakos cselekedeteket. A többség szerint nem az erőszak a megfelelő eszköz a tüntetések céljai elérésére.

A zavargásokra adott rendőrségi válasz erősen megosztja az embereket: a megkérdezettek 43 százaléka szerint a rendőrség „jó munkát végez” a helyzet kezelésében, míg 47 százalékuk az ellenkezőjét gondolja. Az előbbi táborban főleg republikánus, az utóbbiban főleg demokrata szavazók vannak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó