Mind a négy rendőr ellen vádat emelnek a George Floyd-ügyben

Minnesota állam legfőbb ügyésze szerdán bejelentette, hogy vád alá helyezték mind a négy rendőrt, aki tevékenyen részt vett George Floyd megbilincselésében és földre szorításában május 25-én, Minneapolisban. 

Korábban csak az a fehér rendőrtiszt, Derek Chauvint került vád alá gyilkosság miatt, aki nyolc és fél percen át térdelt Floyd nyakán. (A nem hivatalos halottkémi jelentés szerint ez okozta a színesbőrű férfi halálát.) Minnesota állam főügyésze, Keith Ellison azt jelentette be, hogy a Chauvin három társát, Thomas Jane-t, J Alexander Kuenget és Tou Thaót a bűncselekmény elkövetéséhez nyújtott segítséggel – bűnsegédlettel – vádolják.

Derek Chauvint, május 31-i rabosításakor.Fotó: HANDOUT/AFP

A Chauvin elleni vádat is súlyosbították, harmadik fokozatú gyilkosságról második fokozatúra. A harmadik fokozatú gyilkosság az amerikai jogban olyan eseteket jelölt, amikor az emberölés szándékát nem lehet bizonyítani. A második fokozat már szándékos emberölés, de ebbe tartozik még a „hirtelen felindulás” is, az első fokozatba pedig az előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságok tartoznak. A második fokozatú gyilkoság maximális büntetési tétele 40 év, 15 évvel több, mint a harmadfokúé.

A Floyd család ügyvédje, Benjamin Crump nyilatkozatában a méltó  igazságszolgáltatás felé tett képésként értékelte az újabb vádemeléseket. A család ugyanakkor úgy véli, hogy Chauvint első fokozatú (tehát előre megfontolt) emberüléssel kellene megvádolni.

Al Sharpton tiszteletes, fekete polgárjogi aktivista sajtótájékoztatóján azt követelte, hogy a Floyd-gyilkosság legyen szövetségi ügy, az amerikai államnak legfelső szinten kell cselekdnie, hogy a helyi hatóságok túlkapásaitól megóvjka a polgárait. Ha nem teszi, a Floydéhoz hasonló esetek nem szűnnek meg. Az aktivista alapvető, szövetségi törvényi változtatásokat sürgetett. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér