Nem hordott maszkot, agyonverték

POLITIKA
2020 június 05., 05:39

Rendőrségellenes zavargások törtek ki Mexikó második legnagyobb városában Guadalajarában, a tüntetők pedig még a kormányzati palota ajtaját is betörték, miután kiderült, hogy a helyi rendőrök korábban elkaptak, autóba tuszkoltak, majd agyonvertek egy 30 éves férfit amiatt, hogy az nem viselt maszkot.

Még május 4-én történt, hogy a Guadalajara melletti Ixtlahuacán de Los Membrillos rendőrsége azon kapta Giovanni Lopez 30 éves kőművest, hogy nem visel maszkot. A férfit erre a járókelők tiltakozása ellenére autóba tuszkolták és elvitték. Az eseményről videófelvétel is készült.

link Forrás

Egy női hang visszatérően azon hitetlenkedik, hogy tényleg a maszk nem viselése miatt bánnak így vele. Egy rendőr egyszer úgy reagál erre, hogy a férfi ellenállt nekik.

Amikor a családja elment érte a rendőrörsre, ott azt mondták nekik, hogy átszállították a helyi kórházba. A kórházban a család azzal szembesült, hogy Lopez halott. A későbbi boncolás lőtt sebet is talált a lábán, de a halálát egy fejét ért erős ütés okozta.

Az ügy részletei és a videó csak szerdán kerültek napvilágra, azóta ez számít a legfontosabb témának Mexikóban. A gyilkosság abban a Jalisco államban történt, aminek kormányzója, Enrique Alfaro igen szigorú maszkviselési szabályokat vezetett be. Ezeket már eddig is sokan kritizálták, mivel alkalmat adtak a lakossággal hagyományosan brutális rendőrségnek, hogy zaklassák az embereket.

“A korrupt rendőrök kihasználják ezt” - nyilatkozta a Guardiannek Robert Coogan atya, egy mexikói börtönben dolgozó amerikai pap, hozzátéve, hogy ez újabb ürügy arra, hogy a rendőrök embereket tartóztassanak le és meglopják őket.

Az indulatok hevességét illusztrálja az alanti friss videó, amin az látható, ahogy a gualdajarai utcán egy ember közvetlen közelről éghető anyaggal locsol le egy motoros rendőrt, majd felgyújtja őt.

link Forrás