A Pentagon lefegyverezte a Washingtonban állomásozó Nemzeti Gárda tagjait

Tbg
külföld
2020 június 06., 15:27

A Trump adminisztráció által Washington városba, és annak határába vezénylet Nemzeti Gárda aktív szolgálatban lévő tagjait hazaküldte, a többieket pedig lefegyverezte az Egyesült Államok védelmi minisztériuma.

Szombaton óriási demonstrációra készülnek a városban George Floyd tragikus halála miatt, aki egy rendőri intézkedésbe halt bele. Mivel Washington D. C. nem állam, azaz nincs kormányzója, amely a többi amerikai államban a Nemzeti Gárda felett rendelkezhet, így jelenleg a város polgármestere, Muriel Bowser akarata ellenére tartózkodnak a különféle államokból érkezett gárdisták a városban, akiket a katonai minisztérium rendelt oda. Többük fegyvert is visel.

Arról, hogy a hadsereg milyen körülmények között vethető be az USA-ban belföldön, itt írtunk részletesen. A lényeg, hogy jelenleg Trump védelmi minisztere, Mark Esper sem gondolja úgy, hogy annyira elfajult a helyzet, hogy a katonaságra szükség lenne, a Pentagon lépése mögött is ez a szándék áll, írja a Washington Post.

1970-ben Ohióban a vietnami háború elleni tiltakozók ellen kivezényelt gárdisták 4 diákot öltek meg. Szombatra a hatóságok 100 és 200 ezer körülire becslik a tilatkozók számát. (Washington Post)