A lengyel hadsereg véletlenül napokra megszállt egy kápolnát Csehországban

2020 június 14., vasárnap 6:48

Lengyelország elismerte, hogy a katonáik májusban megszálltak egy kisebb területet Csehországban, bár a védelmi minisztérium szerint csak félreértés történt. Egy lengyel egység a koronavírus elleni védekezés részeként a határon járőrözött, de valamiért a másik oldalon, egy cseh kápolnánál vették fel a pozíciójukat, amit több napig tartottak is. Ráadásul még a cseh látogatóknak is megakadályozták, hogy megnézzék a helyet.

Az incidens Morvaország északkeleti részén történt, ami egykor Szilézia része volt. A kápolna csak 30 méterre áll a határt jelző kis folyamtól. A katonáknak eredetileg a lengyel oldalon kellett volna állomásozniuk, de ismeretlen okból átmentek a túlpartra.

A lengyel egységet egy építőmérnök fedezte fel, aki május 28-án a kápolnán végzett javítási munkákat akarta ellenőrizni, de a gépkarabélyokkal felfegyverzett katonák elküldték, akik még egy útakadályt is felállítottak a környéken. Miután pár nappal később egy helyi környezetvédő szervezetet is elküldtek a kápolnától, a helyi rendőrség felvette a kapcsolatot a katonákkal, és felszólították őket, hogy távozzanak. A lengyel védelmi minisztérium közleménye szerint félreértésből foglalták el a kápolnát, nem szándékosan. Ugyanakkor a cseh külügyminisztérium azt közölte, hogy még nem kaptak hivatalos magyarázatot. (BBC)