Felszámolják a rendőrmentes seattle-i elfoglalt zónát

külföld
2020 június 23., 09:02

Seattle városvezetése úgy döntött, nem hagyja tovább működni a város Capitol Hill nevű részében működő rendőrmentes övezetet, a Capitol Hill Elfoglalt Tüntetői Zónát, és fokozatosan visszatelepíti a környékre a rendőrséget - írja a BBC.

Egy hete írtunk róla, hogy június nyolcadikán, hétfőn már napok óta tartottak az összecsapások Seattle Capitol Hill nevű városrészében tüntetők és rendőrök között, amikor a városvezetés úgy döntött, a feszültség csillapítása érdekében visszavonják a rendőröket. A kerületi rendőrség épületét kiürítették, a tüntető tömeg azonnal birtokba vette egy körülbelül hat háztömbnyi területet, és elfoglalták a rendőrség épületét is. Kordonokkal körbevették a területet, és kinevezték Capitol Hill Autonóm Zónának, röviden Chaz-nek, aminek egyik bejáratán az a felirat virított:

aki ide belép, elhagyja az Egyesült Államok területét.

A területet később átnevezték a fentebb olvasható Capitol Hill Occupied Protest Zone-ra.

Seattle polgármestere, Jenny Durkan azonban a BBC cikke szerint mostanra komoly nyomás alá került, hogy számolja fel az autonóm területet, ahol a békés, fesztivál hangulatú közösségi élet ellenére megjelent az erőszak is.

Az elmúlt hétvégén három embert is lelőttek a zónában: egy 17 és egy 19 éves fiút, és egy 33 éves férfit.

Hétfői sajtótájékoztatóján Durkan is arról beszélt, hogy a tüntetések és a folyamatos utcai közösségi események elkezdték zavarni a környék lakóit és az ott működő üzletek tulajdonosait, akiknek a biztonságérzete is lecsökkent az utóbbi napokban.

A szabad zóna felszámolását az azt létrehozókkal együttműködésben tervezi fokozatosan felszámolni a város vezetése.