Meglőtték Mexikóváros rendőrfőnökét

külföld
2020 június 27., 06:58

Merényletet követtek el Mexikóváros rendőrfőnöke, Omar Garcia Harfuch ellen pénteken, jelentette a Reuters. Harfuchot három golyó is eltalálta, de túlélte a támadást, amiért azonnal az ország egyik legerősebb drogkartellét, a Jalisco Új Generációt tette felelőssé.

Helyszínelők vizsgálnak egy elhagyott terepjárót, amivel elállták a mexikóvárosi rendőrfőnök útját. Omar Garcia Harfuch rendőrfőnököt péntek hajnalban próbálták kivégezni Mexikóváros egyik előkelő negyedében.
photo_camera Helyszínelők vizsgálnak egy elhagyott terepjárót, amivel elállták a mexikóvárosi rendőrfőnök útját. Omar Garcia Harfuch rendőrfőnököt péntek hajnalban próbálták kivégezni Mexikóváros egyik előkelő negyedében. Fotó: Marco Ugarte/AP

A támadásban Harfuch két testőre életét vesztette.

Harfuch autójára péntek hajnalban nyitottak tüzet Mexikóváros egyik előkelő negyedében, a nagykövetségekkel teli Lomas de Chapultepecben. A támadásban Harfuch két testőre mellett egy civil is életét vesztette, a 26 éves nő utcai élelmiszerárus volt, rokonaival éppen árusítani tartott.

Helyszínelők vizsgálják Omar Garcia Harfuch mexikóvárosi rendőrfőnök szétlőtt kocsiját. A rendőrfőnök elleni merényletben két testőre és egy vétlen járókelő is életét vesztette.
photo_camera Helyszínelők vizsgálják Omar Garcia Harfuch mexikóvárosi rendőrfőnök szétlőtt kocsiját. A rendőrfőnök elleni merényletben két testőre és egy vétlen járókelő is életét vesztette. Fotó: Rebecca Blackwell/AP

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói államfő, illetve Mexikóváros polgármestere, Claudia Sheinbaum is arról beszélt, hogy a merénylet annak bizonyítéka, hogy a hatóságok nagy nyomás alá helyezték a fővárosban tevékenykedő bűnbandákat.

Ennek némileg ellentmond, hogy a merényletről készült térfigyelő kamerás felvételek alapján az állig felfegyverzett támadók nyitott platójú teherautón érkeztek, miközben egy másik terepjáróval elállták a rendőrfőnök útját. Harfuch a támadásban a vállán és a térdén sérült. Gladys McCormick, a New York állami Syracuse Egyetem biztonságpolitikai szakértője szerint is inkább azt jelzi a támadás, hogy senki se áll az erőszak fölött. A Jalisco Új Generáció vezetője amúgy egy volt rendőr, ezt a kartellt teszik felelőssé az elmúlt időszakban egyre inkább eldurvuló erőszakért és a bandák között kirobbant háborúért. (Via Reuters)