Az USA einstandolta a Remdesivir-készleteket

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Beárazták az Egyesült Államokban a SARS-CoV-2 okozta covid-betegséggel szemben eddig egyedüliként hatékonynak bizonyult antivirális gyógyszert, a Remdesivirt. Ez ugyan nem csodaszer, de a klinikai vizsgálatok szerint lerövidítheti a betegség idejét, és megakadályozhatja a súlyosabb szövődmények kialakulását a betegekben.

Az amerikai kormány a New York Times jelentése szerint most abban állapodott meg a gyógyszer fejlesztőjével, a Gilead Sciences nevű gyógyszeripari céggel, hogy szeptemberig kizárólag az Egyesült Államokban forgalmazzák a szert, így az addig előállítandó, félmillió beteg kezelésére elég mennyiségű gyógyszert amerikai páciensek kapják majd.

Az amerikai kormány a gyógyszer árazásáról is megállapodott. Ezek szerint a magán-egészségbiztosítással rendelkezők számára egy teljes kezelés 3120 dollárba (990 ezer forint), az állami egészségbiztosításban biztosítottak számára 2340 dollárba (750 ezer forint) kerül majd. Ugyanennyiért adnák majd a gyógyszert más államok nemzeti egészségbiztosítóinak is.

A megállapodás szerint szeptemberig az amerikai szövetségi és állami kormányok rendelkeznek majd arról, hogy hova küldjék a gyógyszerszállítmányokat. Szeptembertől már nem lesz beleszólásuk, hogy a Gilead kinek adja el a gyógyszert - de azt csak a most meghatározott áron értékesítheti majd a cég.

Dr. Rena Conti, a Boston University egészségközgazdásza szerint az ár nem magas. Bár egy világjárvány idején nehéz beárazni a gyógyszereket - a kereslet ilyenkor az egekbe szökik, ugyanakkor pont a mértéke miatt a gyógyszer fejlesztési költségei is könnyebben megtérülhetnek -, Conti szerint más gyógyszerek, amelyekről még nem is igazolták, hogy valóban hatásosak a covid ellen, eleve többe kerülnek ennél. Az Institute for Clinical and Economical Review nevű, a gyógyszerek fair árazásával foglalkozó civil szervezet szerint is tisztességes az ár. Bár szerintük akár kezelésenként 1600 dolláros árfolyamon is megtérülhetne a Gilead befektetése, a biztosítók még kezelésenként 5080 dolláros árnál is a pénzüknél lennének, tekintettel arra, hogy mennyi költséget spórolhatnak meg biztosítottanként a kórházi ellátás hosszának rövidülésével. (Via The New York Times)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér