Fidesz: Karácsony újítsa fel a Lánchidat, hiszen a kormány is felújította a budai várat!

POLITIKA
2020 június 30., 13:43

Ne költöztesse a budai Várba a Pénzügyminisztériumot a kormány, az arra szánt 50 milliárd forintból legalább 10 milliárd forintot adjon inkább a Lánchíd felújítására – javasolta Zugló szocialista polgármestere, a Fővárosi Közgyűlés tagja.

Horváth Csaba a Pénzügyminisztérium József nádor téri székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón – amit az MTI az MSZP Facebook-oldalán követett – azt mondta, a kormány 50 milliárd forintból költözteti el a minisztériumot, holott a mostani épület is, ahol 1947 óta található a tárca, megfelelő munkakörnyezetet biztosít a dolgozóknak.

Horváth azt mondta, a kormány nem akar 10 milliárd forintot adni a Lánchíd felújítására, csak 6+1 milliárd forintot szán arra, de a felújítás teljes költsége 44 milliárd, ami tartalmazza a híd és az Alagút felújítását meg a kiegészítő fejlesztéseket. A beruházás áfatartalma a beérkezett ajánlatok alapján 9,5 milliárd forint, azaz a főváros 2,5 milliárd forinttal nettó befizetője lesz az állami költségvetésnek a Lánchíd felújítása miatt – mondta Horváth Csaba.

Tüttő Kata, az MSZP főpolgármester-helyettese arról beszélt, hogy Orbán Viktor előző nap az Országgyűlésben azt mondta, a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a fővárosi önkormányzat március 31-én 180 milliárd forintos állampapír-állománnyal rendelkezett. A főpolgármester-helyettes szerint ez a mérleg egyik serpenyője, a másikban viszont ott van az előző városvezetés által eldöntött, leszerződött 240 milliárd forintnyi számla, szerződés, amit ki kell fizetni, továbbá 114 milliárd forintnyi hitel és rengeteg adóslevél.

Azt mondta, van a fővárosban 3 millió m2 azonnal felújítandó, rossz állapotú út, a felújítandó Lánchíd, több száz kis híd és felüljáró meg több 100 km-nyi vízvezeték-hálózat, aminek az állapota nem látszik. Tüttő Kata azt mondta, az elmúlt 9 évben jóval kevesebb utat, vízcsövet újítottak fel, mint amennyi szükséges lett volna. Ha volt az előző vezetésnek 180 milliárd forintja, akkor miért hagyta leromlani az utakat? – kérdezte.

A Fidesz a sajtótájékoztatóra egy olyan közleménnyel reagált, aminek a lényege, hogy Karácsony újítsa fel a Lánchidat, hiszen a kormány is felújította a budai várat, ahova Orbán irodája költözött:

„Sokáig már nem lehet ezt a szerencsétlenkedést folytatni, amit Karácsony Gergely és a baloldal művel, mert a Lánchíd állapota napról napra rosszabb. A Lánchídnak a felújítás megkezdésére és nem a baloldali politikusok üres fecsegésére lenne szüksége. Budapestnek bőven van pénze, a kormány is segíti a felújítást, ideje lenne munkához látni a politikai akciók helyett. A kormány az elmúlt tíz évben folyamatosan felújítja a hozzá tartozó nemzeti építészeti örökségeket, többek között a budai Vár építészeti örökségét is, Budapest is lásson hozzá legalább a Lánchídhoz.”

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Annak a cégnek a tulajdonosa, ami Orbán irodáját felújíthatta, egyébként milliárdos lett a cégből kivett osztaléknak köszönhetően.