Karácsony: A költségvetés célja, hogy tönkretegye a magyar önkormányzatiságot

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

Karácsony Gergely főpolgármester, valamint ellenzéki és független önkormányzati vezetők közösen álltak ki pénteken, hogy tiltakozzanak az önkormányzatokat sújtó költségvetési elvonások ellen. 

Karácsony szerint az Országgyűlés egy olyan költségvetésről szavazott, „amelynek nyilvánvaló politikai célja, hogy tönkretegye a magyar önkormányzatiságot”. Még a parlamenti szavazás előtt arra szólította fel a képviselőket, hogy n„e álljanak a sötét oldalra”, és ne támogassák ezt az önkormányzat- és Budapest-ellenes költségvetést.

A Mérce élőben adta a sajtótájékoztatót:

A főpolgármester szerint a költségvetés éppen akkor von el forrásokat az önkormányzatoktól, amikor nem sarcolni, hanem segíteni kellene a településeket. Az önkormányzatok erejének megsokszorozása érdekében a településeknek össze kell fogniuk, ezért a MÖSZ (Magyar Önkormányzatok Szövetsége) megerősítésére szólít fel minden települést, és azt fogja javasolni a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a fővárosi önkormányzat is lépjen be a szövetségbe.

Gémesi György a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) arra figyelmeztetett, hogy a költségvetési javaslat bezárja az önkormányzatok mozgásterét.

A költségvetés az idei keretnél valóban 119 milliárd forinttal több állami támogatást juttat az önkormányzatok számára, ám a pénzt rögtön elvonják a szolidaritási adó formájában, miközben kiesik a gépjárműadó, 35 milliárd forinttal szűkül a Modern városok program kerete, illetve a többletforrás nagy része elmegy a béremelésekre - mondta. Ez összességében Gémesi szerint alsó hangon mínusz 100 milliárd forintot jelent, és ezt kellene túlélnie az önkormányzati rendszernek a koronavírus-járvány után. (MTI, Mérce)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér