Megtagadta a kormányhivatal a családi pótlékot egy leszbikus pártól, de a per előtt gyorsan visszaléptek

melegség
2020 július 03., 12:34

A szegedi kormányhivatal jogellenesen megtagadta a családi pótlékot egy leszbikus pártól, de a per előtt saját hatáskörben módosította a harátozatot, így a család megkaphatta a családi pótlékot, olvasható a Háttér Társaság honlapján.

Réka és Mónika 2014-ben ismerkedtek meg, azóta alkotnak egy párt. Kapcsolatukban két gyermek született: Mónikának 2016 októberében született kislánya, Rékának pedig 2019 januárjában szintén egy lánya. A pár 2018 óta bejegyzett élettársi kapcsolatban éltek, ezért 2019 februárjában Mónika a második gyermekre is tekintettel családi pótlék kérelmet terjesztett elő. A jogszabályok szerint arra nem csak a vér szerinti szülő, hanem annak házastársa, így bejegyzett élettársa is jogosult. A családi pótlékot azért Mónika igényelte, hogy így azt mindkét gyerek után összevontan kaphassák.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala azonban figyelmen kívül hagyta, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek, így az élettársakra vonatkozó szabályokat alkalmazta, ami szerint az élettársi kapcsolatról egy évvel korábbi igazolás szükséges. A döntést Budapest Főváros Kormányhivatala is megerősítette, azt állítva, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényben szereplő általános utalószabály a családok támogatásáról szóló törvényre nem terjed ki.

A Háttér Társaság szerint ezzel szemben az igazság az, hogy a névviselés, az örökbefogadás és a mesterséges megtermékenyítés kivételével minden házastársakra vonatkozó jogszabály a bejegyzett élettársakra is vonatkozik.

„Igazából meglepett az elutasítás, hiszen amikor a kormányablakban intéztem a második gyermekünk utáni családi pótlék igénylését, az ügyintéző bár segítségül hívta egy kolléganőjét, mert ő még nem találkozott ilyen esettel, a kolléganője nagyon kedves és jól tájékozott volt. Amikor pár hét múlva megkaptuk az elutasítást teljesen megdöbbentünk. Bosszantó volt, hogy míg a bejegyzett élettársakról szóló törvény még egy laikus számára is teljesen egyértelműen fogalmaz, mégis nekünk kell újra és újra bizonygatnunk, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat nem egyenlő a közjegyzői nyilvántartásba vett élettársi kapcsolattal. Bár végig magabiztosak voltunk, hogy jár nekünk a testvérek utáni családi pótlék, de ijesztő volt, hogy a rendszer meddig utasíthatja vissza ennek elismerését” - meséli Mónika.

A Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata a Kormányhivatal döntésének bírósági felülvizsgálatát kérte. A perre azonban már nem került sor, mert a Kormányhivatal saját hatáskörben módosította korábbi határozatát, biztosítva a két gyermek után járó családi pótlékot a családnak.

„Sokkoló, hogy bár a bejegyzett élettársi kapcsolat már tíz éve része a magyar jogrendszernek, a hatóságok a mai napig nem tudják vagy nem akarják megfelelően alkalmazni a vonatkozó jogszabályokat” - kommentálta a döntést Dombos Tamás, a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatának munkatársa.