Németország 2038-ig leállítja szénerőműveit

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Évek óta tartó vitára tett pontot a Bundestag pénteken: 314 igen, 237 nem és 3 tartózkodó szavazattal elfogadta, hogy legkésőbb 2038-ig valamennyi német szénerőművet leállítják, írja az Euronews. A berlini kormány mintegy negyvenmilliárd euró kártérítés kifizetését tervezi azoknak a régióknak, amelyeket érint a leállás. A szavazás idején több százan tiltakoztak a Bundestag előtt Berlinben kifogásolva, hogy az új törvény nem elég ambíciózus, csak az adófizetők pénzének az elvesztegetése. 

"Ez a széntörvény egy történelmi hiba, a párizsi egyezmény kigúnyolása, és milliárdos kártérítéseket juttat a vállalatoknak, miközben nem kap ezért cserébe semmit,"

mondta az Euronewsnak a Greenpeace német klímaszakértője. 

A német törvényhozás így az atomerőművek fokozatos leállításáról 2011-ben hozott döntés után a szénalapú energiatermelés leépítése mellett is elköteleződött. A kieső termelést mindkét esetben környezetbarát, megújuló forrásokból pótolnák.

Németországban jelenleg mintegy 100 erőműben termelnek energiát részben vagy kizárólag kőszénnel, többnyire hazai forrásból származó barnaszénnel. Az ágazat 30 ezer embert foglalkoztat. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér