Kajak-kenu: doppingolt egy fiatal magyar

sport
2020 július 22., 07:26

A két lebukott, honosított ukrán birkózó ügye mellett elsikkadt, hogy fennakadt a doppingvizsgálaton egy kajak-kenu versenyző is. Az eset a Magyar Antidopping Csoport összesítéséből derült ki, de ezen kívül semmilyen részlet nem ismert. Azt sem tudni, hogy kajakosról vagy kenusról van szó.

Megkerestük a Magyar Kajak-Kenu Szövetségét, szűkszavúan csak annyit árultak el, hogy ők is tegnap kaptak hivatalos értesítést a Magyar Antidopping Csoporttól arról, hogy egy fiatal U23-as versenyző tesztje pozitív lett.

„Az MKKSZ az üggyel kapcsolatos további nyilatkozatot az érvényes Kormányrendelet értelmében a doppingeljárás hivatalos lezárásáig nem tehet” - írják. (A birkózóknak a nevét is elárulta a szövetség, ahogy azt is, mivel buktak le.)

Kajak-kenuban évente egy magyar akad fenn a doppingszűrésen.

  • Dudás Miklós szintetikus tesztoszteronnal (2015. 07.)
  • Dombvári Bence: anabolikus szteroid (2016. 06.). Szerinte valaki belecsempészte az ételébe vagy az italába a tiltott szert
  • Horváth Bence: EPO-val (2017. 06.)
  • Mozgi Milán: EPO-val (2018. 06.)
  • Takács Tamara: anabolikus szteroiddal (2019.02.). A 22 éves világ- és Európa-bajnok szerint megmérgezték a táplálékkiegészítőjét.
  • ismeretlen, ismeretlen szerrel (2020. 07.)

A kajak-kenu szövetség egyébként - mint a 24.hu tavalyi cikkéből kiderül - elég szigorú ellenőrzés alatt tartja a sportolókat annak érdekében, hogy ne világversenyen bukjanak le a versenyezők. Az MKKSZ évente 25 millió forintot költ az állami vizsgálatokon felül elvégzett ellenőrzésekre. Egészen tavalyig publikus volt, hogy kit, mikor teszteltek. Idei adatok ugyanakkor nem érhetők el.