Egy ember hatvan másikat fertőzött meg egy prágai éjszakai klubban, de egyelőre nem zárják be a cseh szórakozóhelyeket

külföld
2020 július 23., 02:24

Ha továbbra is növekszik a napi koronavírus-fertőzések száma Csehországban, az egészségügyi minisztérium újra országos szintű óvintézkedéseket vezet be, jelentette ki Adam Vojtech, a tárca vezetője szerdán este, miután az utóbbi napokban folyamatosan romló járványhelyzetről tárgyalt Andrej Babis kormányfővel Prágában.

„A jelenlegi járványügyi helyzetet nem minősíthetjük jónak. A számok növekednek. Egyre jobban látszik, hogy a zárt termekben lezajló tömeges rendezvények nagyon kockázatosak" - mondta a miniszter újságíróknak.

A tárca honlapján közölt legfrissebb adatok szerint szerdán az esti órákig újabb 124 személynél mutatták ki a vírust, négyen elhunytak, s ezzel a halálos áldozatok száma 364-re emelkedett. Országosan a betegek száma meghaladja az 5 ezret.

Ha a helyzet tovább romlik, akkor a miniszter olyan országos óvintézkedéseket vezethet be, mint például a kötelező maszkviselés a zárt termekben, de a rendezvények résztvevőinek számát is korlátozhatják.

A szórakozóhelyeket viszont nem tervezik bezárni annak ellenére, hogy Prágában egy éjjeli klubban több mint hatvanan fertőződtek meg egy olyan embertől, akin akkor még nem mutatkoztak a fertőzés jelei. Ez csak másnap derült ki, amikor az illető kezdte rosszul érezni magát, és orvoshoz fordult. Ezután vetették alá tesztelésnek a többi résztvevőt, köztük prágai fociklubok csapatainak játékosait, és több mint 60 embernél mutatták ki a fertőzést.„Nem akarjuk a szórakozóhelyeket vagy a klubokat bezárni, de az embereknek felelősen kell viselkedniük” - mondta Adam Vojtech.

A kormányfő és a miniszter megegyeztek, hogy a járványhelyzetet jövő hétfőn a kabinet is megvitatja, és szükség esetén meghozzák a megfelelő intézkedéseket.

A legrosszabb helyzetben továbbra is a Morvasziléziai régió van, ahol egy hete kötelezővé tették az arcmaszkok használatát a tömegközlekedésben és a zárt helyiségekben. Eddig csak a lokális fertőzésgócként kezelt Karviná városban volt ilyen szabály.

Romlik a helyzet az észak-csehországi Libereci régióban is, ahol péntektől kezdve a kórházakat, orvosi rendelőket és szociális intézményeket csak arcmaszkkal lehet felkeresni. Néhány kisebb fertőzésgóc pedig az ország más régióiban is van. (MTI)