Letartóztatták Joób Mártont

bűnügy
2020 július 30., 12:34

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója a Csongrád- Csanád Megyei Főügyészség indítványára 30 napra letartóztatásba helyezte a szegedi szocialista képviselőt, Joób Mártont és közvetlen munkatársát, írja a Délmagyar. A 2018-as országgyűlési választásokon Joób volt az MSZP képviselőjelöltje a Csongrád megyei 2. számú választókörzetben.

Joób Márton
photo_camera Joób Márton Fotó: Joób Márton/Facebook

Az önkormányzati képviselőt több százmillió forintos áfacsalás gyanújával vett őrizetbe a NAV kedden. Az ügyészség közleménye szerint a szórólapterjesztéssel foglalkozó szegedi cég, amelyik a bűnszervezet tetején állt, a 2013. és 2017 vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől.

A számlázási lánc tetején álló cég a szórólapterjesztést négy megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal. Az ebből eredő költségei fedezésére, valamint az áfában fennálló fizetési kötelezettségeinek csökkentésére három különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat. A számlázási láncban levő cégek kizárólag a fiktív számlák kibocsájtására jöttek létre, és a láncok legalján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek vagy nem teljesítették adóbevallási kötelezettségüket vagy ha tettek is bevallást, az adót már nem fizették meg.

A bűncselekmény leplezése érdekében a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fennmaradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez.

Az őrizetbe vett gyanúsítottak között a számlázási láncok tetején álló cég vezetője, a szórólap terjesztést koordináló területi vezetők, valamint a fiktív számlázó cégeket biztosító személyek vannak. Az eddigi adatok szerint

a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot. A nyomozás során gyanú merült fel arra is, hogy a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is fogadott be fiktív számlákat, mintegy 3 millió forint adótartammal.

A főügyészség a gyanúsítottak letartóztatására az 5-20 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény miatt indult eljárásban a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye és ténye miatt tett indítványt a bíróság felé.

A nyomozás során beszerzett adatok szerint ugyanis a gyanúsítottak egy része miután tudomást szerzett az eljárásról,

  • bizonyítékokat próbált meg eltüntetni,
  • rájuk nézve kedvezőtlen vallomást tevő személyt próbáltak meg vallomása megváltoztatására rábírni,
  • az eljárás során terhelő adatokat tartalmazó adathordozót próbáltak meg hamis nyilatkozattal a bizonyítékok köréből kivonni.

A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád-Csanád Megyei Vizsgálati Osztálya a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség által irányított nyomozásban a kedden összehangolt akció keretében állította elő gyanúsítottakat. Az ügyben a számlázási láncok teljes felderítése mellett további elkövetők eljárás alá vonása várható.