A Büntetésvégrehajtás szerint mégse gyárt havi 2,8 millió maszkot a kínai csodamasina

politika
2020 augusztus 02., 06:22

"Ezredes úr, mit mondtak, mennyit gyárt ez?" - kérdezte Orbán Viktor a sátoraljaújhelyi büntetésvégrehajtási intézmény parancsnokát a börtönben tett látogatásakor a nemrég beszerzett kínai maszkvarrógépről. "Jelentem, 2,8 milliót egy hónapban" - vágta rá a parancsnok. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága most írásban adott válaszában Hadházy Ákos parlamenti képviselő kérdésére válaszolva gyakorlatilag beismerte, hogy

megvezették Orbán Viktort.

link Forrás

Hadházy az iránt érdeklődött július 16-án, hogy ezidáig hány maszkot gyártottak a sátoraljaújhelyi csodamasinán, amire a BV készségesen megválaszolta, hogy a július 17-i adatok szerint 2020. május 25. óta már 869340 maszkot gyártottak le, vagyis közel két hónap alatt közel sem annyit, mint a miniszterelnöknek mondtak.

Az uszkve ötmillió darabos eltérést a BV Hadházynak adott válaszában azzal indokolta, hogy a miniszterelnöki látogatáson határozottan erre az egy gépsorra bemondott adat valójában a BV teljes kapacitását takarja. De ebben is akad azért még furaság, mégpedig az, hogy ha nem Sátoraljaújhelyen, és nem ezen a gépsoron, akkor mégis hol gyártanak még maszkokat, ráadásul legalább havi 2,3 milliót. Ez azért rejtély, mert Hadházy azzal kezdte a kérdezést, hogy üzemel-e ilyen maszkgyártó gépsor, és ha igen, hol, arra azt a választ kapta, hogy üzemel, és Sátoraljaújhelyen.

Vagyis a BV válaszai szerint teljes gyártókapacitása 2,8 millió maszk/hó, de Sátoraljaújhelyen, ahol ez a gyártókapacitás van, bő másfél hónap alatt is csak 869340 darabot gyártottak. Amiket a BV válasza szerint azóta is ott raktároznak.