Az Iszlám Állam megtámadott egy börtönt Afganisztánban, 21-en meghaltak

külföld
2020 augusztus 03., 09:24

Legalább 21-en meghaltak és 43-an megsérültek, amikor az Iszlám Állam vasárnap késő este támadást indított egy kelet-afganisztáni, dzsalálábádi börtön ellen. Először egy öngyilkos merénylő robbantott fel egy járművet a bejáratnál, majd a katonák tűz alá vették az őröket, számolt be a a helyi kormányzó szóvivője. Hétfőre végeztek három támadóval, de az összecsapás nem teljesen ért véget, időnként újabb lövések dördülnek.

Az áldozatok közt vannak civilek, rabok, őrök, valamint az afgán biztonsági erők tagjai is. A rendőrség szerint a támadók közül többen szétszóródtak a közeli lakónegyedben.

photo_camera Afgán katonák a börtönnél Fotó: NOORULLAH SHIRZADA/AFP

Az Iszlám Állam afganisztáni leágazása elismerte, hogy ők állnak a támadás mögött, az okokat azonban nem pontosan ismerjük. Egyfelől szerepe lehetett annak, hogy a börtön 1500 fogvatartottja közül több százan az Iszlám Állam tagjai voltak. A támadásnak köszönhetően néhány rab biztosan el tudott menekülni, lehettek köztük az Iszlám Állam harcosai is.

Másfelől az akció éppen egy nappal az után történt, hogy az afgán különleges egységek megölték az Iszlám Állam egyik magas rangú parancsnokát Dzsalálábád közelében.

Bár az Iszlám Állam szíriai és iraki uralma már a múlté, Afganisztánban továbbra is harcolnak. Itt szembenállnak a tálibokkal is, akikkel februárban békemegállapodást kötött az Egyesült Államok, majd megkezdte csapatai kivonását az országból.