Szingapúrban nyomkövető karkötővel figyelik, betartják-e az emberek a karantént

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Miközben Szingapúrban fokozatosan újranyitják a járvány miatt lezárt határokat, szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a külföldről beutazókkal szemben, írja a Reuters. Jövő csütörtöktől a kockázatosnak ítélt országokból érkezők nyomkövető karkötőt kapnak, hogy így ellenőrizzék, valóban betartják-e a 14 napos házi karantént. 

Amint valaki kilép az ajtón, a hatóságok értesítést kapnak róla, így már nem kell telefonos és személyes ellenőrzésekkel bajlódni. Hasonló módszert használnak Dél-Koreában és Hongkongban is. 

Utasok egy szingapúri reptérenFotó: ROSLAN RAHMAN/AFP

A szingapúri vezetés azt ígérte, a karkötő nem fog személyes adatokat tárolni, és sem képet, sem hangot nem lesz képes rögzíteni. 

Akik megsértik a karantént, több ezer dolláros pénzbüntetésre, vagy akár hat hónapos börtönre is számíthatnak. Szingapúrban eddig közel 53 ezer koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, elsősorban vendégmunkások szállásain. Az utóbbi napokban viszont a külföldről behurcolt esetek száma is növekedésnek indult. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót