Trump szerint riválisa, Joe Biden "bántani akarja Istent"

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Donald Trump elérkezettnek látta tovább eszkalálni a kultúrharcot, amit idei kampánya fő témájává tett. A magát a "jog és a rend" jelöltjének beállítani igyekvő, e célból demokrata vezetésű nagyvárosokba szövetségi karhatalmat vezérlő Trump ohiói kampánytúrnéján már arról beszélt, hogy demokrata riválisa, Joe Biden "Isten ellen van".

"El fogja venni a fegyvereiteket, elpusztítja a Második Alkotmánykiegészítést. Se vallás, se semmi. Bántani a Bibliát, Bántani Istent" - mondta.

Donald Trumpot az Egyesült Államok elnökeként hívtáák meg egy mosógépgyárban, de kampányolni kezdett. Ez arrafele még illetlennek és szokatlannak számít.Fotó: SCOTT OLSON/AFP

Donald Trump presbiteriánusnak mondja magát, életében a vallás politikai szerepvállalásáig egyáltalán nem kapott hangsúlyos szerepet. Az amerikai politikában, pláne a republikánus párton belül azonban esélye se volna egy ateistának - a felmérések szerint még muszlimot, zsidót, meleget, nőt is inkább választanának -, így 2016-os kampányában Trump is rátalált Istenre, legalábbis hivatkozás szintjén. Legutóbb júniusban könnygázaztatott szét egy csoport békés tüntetőt, hogy egy bibliát lobogtathasson egy fotó kedvéért a Fehér Házhoz közeli templom lépcsőjén.

Ellenfele, Joe Biden viszont gyakorló hívő, jámbor katolikus, aki sokszor megvallotta már, hogy első felesége és kislánya 1972-es halálos balesete után a hitben talált vigaszt.

Trump amúgy elvben nem kampány-, hanem elnöki körúton járt Ohióban, az egyik fontos csatatérállamban - ahol amúgy az országos mérésekhez képest viszonylag jól áll, bár ez a jelen állás szerint édeskevés*. És bár sokan bírálják azért, hogy az elnöki pulpitust pártpolitikai célok elérése, jelen esetben önmaga újraválasztása érdekében használja, ez útja második állomásán se tartotta vissza attól, hogy újra riválisát támadja. Mondjuk a clevelandi mosógépgyárban legalább jó okkal bírálta Bident, aki csütörtökön egy megszólalásában sikerrel sértette meg az amúgy javarészt a demokratákat támogató feketék közösségét. A latinókról nyilatkozva sikerült azt mondania, hogy "szemben kevés lényegi kivételtől eltekintve a fekete közösségtől, a latino közösség rendkívül sokszínű, és rendkívül sokféleképpen áll különböző dolgokhoz".

Az ilyen elszólásokra, nyelvbotlásokra hajlamos Biden aztán egy tweetben próbálta menteni a helyzetet, mondván "semmikép nem azt akartam sugallni, hogy az afroamerikai közösség monolitikus". (Via BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem