Bejrútban kövekkel dobálták meg a rendőröket a robbanás miatt elindult tüntetéseken

külföld
2020 augusztus 10., 02:33

Már második napja tartanak a kormányellenes tüntetések Bejrútban, amiket a múlt heti robbantás indított el. A libanoni rendőrség vasárnap este könnygázzal próbálta feloszlatni a tömeget a parlament közelében, ami pedig kövekkel válaszolt.

photo_camera Fotó: Mikhail Alaeddin/Sputnik via AFP

Bejrútban kedden történt hatalmas robbanás, amelyben több mint 2700 tonna, a kikötőben évek óta, különösebb óvintézekedések nélkül tárolt ammónium-nitrát repült a levegőbe. 158 ember meghalt, közel hatezren megsérültek és háromszázezer ember otthona vált lakhatatlanná.

A kikötőről készült műholdképek a robbanás előtt és után
photo_camera A kikötőről készült műholdképek a robbanás előtt és után Fotó: -/AFP

A detonáció után kiderült az is, hogy illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit azért, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.

photo_camera Fotó: Mikhail Alaeddin/Sputnik via AFP

Vasárnap a parlament előtti téren tűz ütött ki, amikor a tüntetők megpróbálták áttörni a kordonokat. Ugyanakkor a lakhatási és szállítási minisztérium épületébe be is törtek.

A robbanás és a hónapok óta tartó gazdasági válság miatt a környezetvédelmi és az információs miniszter már lemondott, de a tüntetők az egész kormány távozását követelik. (Reuters)