Libanon vezetőit júliusban figyelmeztették, hogy veszélyt jelentenek a robbanóanyagok a kikötőben

katasztrófa
2020 augusztus 11., 10:12

Libanoni biztonsági tisztviselők júliusban figyelmeztették a miniszterelnököt és az elnököt, hogy a 2750 tonna ammónium-nitrát, amit a bejrúti kikötőben tárolnak, biztonsági kockázatot jelent, és tönkreteheti a fővárost, ha felrobban – derült ki a hivatalos iratokból, amiket a Reuters láthatott.

A hírügynökség a tájékoztatás pontos tartalmát csak egy biztonsági tisztviselőn keresztül ismeri, de az azt állítja, magánlevélben értesítette július 20-án a miniszterelnököt és az elnököt is, hogy intézkedjen a veszélyes anyag biztosításáról.

Több mint két héttel a figyelmeztetés után aztán meg is történt a katasztrófa: a robbanásban legalább 163 ember meghalt, 6000 megsérült, és megrongálódott 6000 épület.

A 2014 óta a kikötőben tárolt, rendkívül robbanásveszélyes anyagról minden jel szerint a kormánynak is tudnia kellett: a Guardian múlt héten helyi értesülések alapján arról írt, hogy legutóbb 6 hónapja figyelmeztettek miatta a kikötőt ellenőrző hatóságok.

A robbanás miatt hétfőn le is mondott a teljes libanoni kormány. Libanon pénzügyi rendszere gyakorlatilag összeomlott, közben pedig az országban egyre nagyobb befolyásra tettek szert a régió jelentősebb hatalmai.