Újabb 11 honvédelmi sportközpont építésébe kezd bele a kormány

politika
2020 augusztus 11., 17:16

Egy keddi kormányhatározat szerint újabb 11 honvédelmi sportközpont építését vette tervbe a kormány. Ezek olyan lőterekkel is rendelkező multifunkcionális szabadidős sportlétesítmények lesznek, amik „közösségi programok, sportlövész, küzdősport, általános képességfejlesztő foglalkozások, valamint elméleti képzések megtartására lesznek alkalmasak”.

Simicskó István honvédelmi miniszter egy Winchester puskát tart a kezében az elöltöltõ-fegyveres sportlövő-vb-t népszerűsítő bemutatón, a Tatárszentgyörgynél lévő sarlóspusztai lőtéren 2016. július 21-én.
photo_camera Simicskó István honvédelmi miniszter egy Winchester puskát tart a kezében az elöltöltõ-fegyveres sportlövő-vb-t népszerűsítő bemutatón, a Tatárszentgyörgynél lévő sarlóspusztai lőtéren 2016. július 21-én. Fotó: Ujvári Sándor/MTI

Már tavaly karácsonykor öt honvédelmi sportközpont építését jelentették be (Balassagyarmaton, Újfehértón, Szarvason, Szigetváron és Baján). Idén nyáron pedig Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos pedig már arról beszélt, hogy minden járásban lesz honvédelmi sportközpont. (197 járás létezik, ebből 23 a fővárosban működik.)

De a 2017-ben meghirdetett program így is rendesen megcsúszott, mert miközben már 2018-ban 16 új lőtér építésével számoltak, idén tavaszra sikerült eljutni odáig, hogy az első öt megkapta az építési engedélyt.

Ehhez képest most újabb 11 honvédelmi sportközpont építésére csoportosítottak át költségvetési forrásokat: Kisvárdán, Körmenden, Nagykanizsán, Berettyóújfalun, Pécsen, Sárospatakon, Makón, Szekszárdon, Székesfehérváron, Kecskeméten és Zalaegerszegen.

photo_camera Fotó: Magyar Közlöny 2020. évi 187. szám

A Beruházási Ügynökség 550 millió forintot költhet el az előkészítésre, amivel legkésőbb 2021 végéig kell elkészülnie. Ebből az összegből a pénzügyminiszternek az idei költségvetésből 90 millió forintot kell biztosítania.

A kormányhatározat szerint ez a 16 honvédelmi sportközpont jelenti a program első ütemét. A megépült központok vagyonkezelője a Honvédelmi Sportszövetség lesz.