A fehérorosz hatóságok megerősítették egy előállított tüntető halálát

külföld
2020 augusztus 12., 20:23
Rohamrendőrök fognak el egy tüntetőt Minszkben kedd este.
photo_camera Rohamrendőrök fognak el egy tüntetőt Minszkben kedd este. Fotó: Viktor Tolochko/Sputnik via AFP

A fehérorosz hatóságok megerősítették szerdán egy tüntető halálát, akit az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni demonstráción állítottak elő. Ő a második elismert halálos áldozata a tüntetések szétverésének.

A Nyomozó Bizottság közleménye szerint a 25 éves férfi a dél-fehéroroszországi Gomel egyik kórházában halt meg, miután egy vasárnapi „engedély nélkül tartott” tüntetésen őrizetbe vették. A hatóság nem közölte a halál pontos időpontját, csak annyit, hogy a férfi egészsége „hirtelen leromlott”, miközben őrizetben volt.

Az országban a vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek tüntetések. A hivatalos, de az ellenzék által vitatott adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,09 százalékot szerzett.

Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozva kijelentette, hogy nem fogadja el a közzétett eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később, hatósági nyomásra, elhagyta az országot, és a választási eredmény elfogadására, valamint a tüntetések beszüntetésére szólította fel híveit.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet is elítélte szerdán a fehérorosz biztonsági erők békés tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését. (MTI)