Már látszik a számokon, hogy megerősödött a járványtagadók tábora Magyarországon

Egészségügy
2020 augusztus 30., 04:45

Veszélyes és elkeserítő, hogy Magyarországon is felerősödtek a vírus- és járványtagadó, valamint az oltásellenes hangok, mondta a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának vezetője a Növekedés.hu-nak. Jakab Ferenc virológus szerint egyre többen vannak akik, azt gondolják, feleslegesek az óvintézkedések és azt, hogy eddig kevés volt a beteg, nem a felelős magatartással magyarázzák, hanem az „egyre erősödő hangoknak hisznek, amelyek szerint csak pánikkeltés van, nincs is igazi járvány.”

„a járványtagadók tábora nő, ami egy ilyen légúton terjedő fertőzésnél komoly következményekkel járhat. Elég, ha egyetlen ilyen, magát a szakembereknél tájékozottabbnak tartó fertőzött maszk nélkül felszáll a buszra, és eltüsszenti magát.”

Az oltásellenesség erősödése egyértelműen akadályozza a járvány megfékezését, tette hozzá.

„Ahogyan világszerte, úgy hazánkban is érződik ennek a negatív hatása, ami szintén rettenetesen nagy baj. A laikust, aki kevésbé ismeri a mikrobiológia történetét, meg lehet győzni az oltások veszélyeiről, mert nem is gondolkodik el azon, milyen sok végzetes betegség leküzdését köszönhetjük kizárólag a védőoltásoknak,”

mondta Jakab. Az általa vezetett koronavírus elleni gyógyszer kutatásról is beszámolt: eddig 450 hatóanyagot teszteltek a pécsi víruslaborban, amiből ötöt találtak ígéretesnek, egyikük klinikai vizsgálata hamarosan megkezdődik. Jakab úgy látja, hogy

csak a jövő év elején kezdődhet meg a koronavírus elleni vakcinák tömeggyártása a világban.