Nancy Pelosi bement egy fodrászüzletbe, ráadásul maszk sem volt rajta, kitört a botrány

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Nancy Pelosi demokrata házelnök fodrászbotrányba keveredett.

Pelosi, aki jelenleg a legmagasabb pozícióban lévő (és talán legnagyobb rutinnal rendelkező) demokrata párti politikus Amerikában, San Franciscóban tért be egy fodrászüzlet belső terébe. A városban érvényben lévő koronavírus-szabályok szerint ezt nem tehette volna meg: az ilyen üzletek csak kültéri szolgáltatásokat nyújthatnak. Az esetről videó is van, eszerint pedig Pelosin maszk sem volt ekkor.

A politikusnak azért is különösen kellemetlen az ügy, mert rendszeresen, élesen kritizálja Donald Trumpot, amiért nem viselt maszkot, és arra figyelmezteti a republikánusokat, hogy „hallgassanak a tudományra”. Kaliforniában pedig már több ezer üzletnek kellett bezárnia a koronavírus, illetve a hatósági korlátozások miatt.

A videót (amit az üzlet biztonsági kamerája készített) a jobboldali Fox News hozta nyilvánosságra, és nagyobb politikai balhé is lett belőle. Pelosi szóvivője azt közölte: az üzlet részéről ajánlották fel neki, hogy menjen be, és azt mondták neki, hogy engedélyük van arra, hogy egyszerre egy embert fogadjanak. Pelosi a szóvivője szerint betartotta azokat a szabályokat, amiket ott elmondtak neki.

A szalon tulajdonosa, Erica Kious a Fox Newsnak azt mondta, egy stylistnak adja bérbe az üzletet, aki arról értesítette, hogy Pelosi asszisztense felhívta, hogy igénybe venné a szolgáltatást. Kious azt mondta, „arcul csapásnak érezte”, hogy Pelosi úgy érezte, csak úgy bemehet, miközben senki más nem teheti ezt meg.

A házelnök már arról beszél, direkt verték át. Vállalom a felelősséget, amiért bedőltem egy átverésnek, mondta a CNN-nek Pelosi. A republikánusok képmutatónak tartják a politikust,  Trump pedig azt mondta, most megkapja a magáét, miután kioktat mindenki mást. (BBC, CNN)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót