Nancy Pelosi bement egy fodrászüzletbe, ráadásul maszk sem volt rajta, kitört a botrány

Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Nancy Pelosi demokrata házelnök fodrászbotrányba keveredett.

Pelosi, aki jelenleg a legmagasabb pozícióban lévő (és talán legnagyobb rutinnal rendelkező) demokrata párti politikus Amerikában, San Franciscóban tért be egy fodrászüzlet belső terébe. A városban érvényben lévő koronavírus-szabályok szerint ezt nem tehette volna meg: az ilyen üzletek csak kültéri szolgáltatásokat nyújthatnak. Az esetről videó is van, eszerint pedig Pelosin maszk sem volt ekkor.

A politikusnak azért is különösen kellemetlen az ügy, mert rendszeresen, élesen kritizálja Donald Trumpot, amiért nem viselt maszkot, és arra figyelmezteti a republikánusokat, hogy „hallgassanak a tudományra”. Kaliforniában pedig már több ezer üzletnek kellett bezárnia a koronavírus, illetve a hatósági korlátozások miatt.

A videót (amit az üzlet biztonsági kamerája készített) a jobboldali Fox News hozta nyilvánosságra, és nagyobb politikai balhé is lett belőle. Pelosi szóvivője azt közölte: az üzlet részéről ajánlották fel neki, hogy menjen be, és azt mondták neki, hogy engedélyük van arra, hogy egyszerre egy embert fogadjanak. Pelosi a szóvivője szerint betartotta azokat a szabályokat, amiket ott elmondtak neki.

A szalon tulajdonosa, Erica Kious a Fox Newsnak azt mondta, egy stylistnak adja bérbe az üzletet, aki arról értesítette, hogy Pelosi asszisztense felhívta, hogy igénybe venné a szolgáltatást. Kious azt mondta, „arcul csapásnak érezte”, hogy Pelosi úgy érezte, csak úgy bemehet, miközben senki más nem teheti ezt meg.

A házelnök már arról beszél, direkt verték át. Vállalom a felelősséget, amiért bedőltem egy átverésnek, mondta a CNN-nek Pelosi. A republikánusok képmutatónak tartják a politikust,  Trump pedig azt mondta, most megkapja a magáét, miután kioktat mindenki mást. (BBC, CNN)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.