Városszerte ezrek tiltakoznak élőláncot alkotva az SZFE politikai megszállása ellen - ÉLŐ

politika
2020 szeptember 06., 10:58

Vasárnap délutánra nagyszabású demonstrációt hirdettek meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai Budapesten, ezzel tiltakozva ismételten a felsőoktatási intézmény irányításának önkényes átalakítása, és az egyetem működtetésére kijelölt Vidnyánszky Attila vezette kuratórium ellen.

A hallgatók és a hozzájuk csatlakozó tüntetők egy stafétaláncot képeznek az egyetem Szentkirály utcai épülete és a Parlament között, érintve az ELTE BTK Múzeum körúti, a Corvinus Fővám téri, és a Magyar Tudományos Akadémia Antal József Rakparton álló épületét is.

link Forrás
link Forrás

A szervezők hét ponton várták a demonstrálókat, akiket onnan igazítottak el az élőlánc megformálásához:

link Forrás

A tiltakozók az egyetem épületétől kezdődően kézről kézre adogatva juttatták el az egyetem chartáját az Országházig. A szervezők felhívták a résztvevők figyelmét, hogy a járványhelyzet miatt figyeljenek oda egymásra, és lehetőleg viseljenek maszkot és kesztyűt.

Az SZFE-charta szövege többek közt utal a hazai felsőoktatás eddigi szabályozása során is alapul vett Magna Charta Universitatum négy alapelvére, köztük arra is, hogy

„az egyetem autonóm intézmény, és ahhoz, hogy teljesíthesse feladatát, a kultúra értékeinek létrehozását és átadását, minden politikai, gazdasági és ideológiai hatalommal szemben függetlennek kell lennie.”

Későbbre halasztják a tanévkezdést

Az egyetem épülete előtt 3 óra körül Upor László rektorhelyettes vázolta fel a helyzetet, méltatta a diákok kiállását, és megköszönte a kiállást az intézmény mellett mindenkinek.

Egyúttal bejelentette, hogy a tanév rendjét megváltoztatja, a beiratkozás határidejét szeptember 13-ig meghosszabbítja, a tanítás kezdeti időpontját pedig egy héttel eltolja. A bejelentését vastapssal fogadta az SZFE előtt összeverődött többszázfős tömeg.

A diákok ugyanitt azt jelentették be, hogy fenntartják a tiltakozásukat mindaddig, amíg a kuratórium és Vidnyánszky Attila nem mondanak le. „Amíg nem teljesülnek a követelések a tanév nem indulhat el” - hangzott el a hallgatói önkormányzat képviselőitől, akik bejelentették azt is, hogy hétfőn a tanévnyitó helyett egyetemi fórumot tartanak.

16 óra után már olyan sokan gyűltek össze az egyes találkozási pontokon, hogy az élőlánc több szakaszán dupla sorban álltak az emberek. Sok ezer ember vett részt a megmozduláson.

Tüntetők és hallgatók a Szentkirályi utcában
photo_camera Fotó: Ács Dániel
photo_camera Fotó: Ács Dániel

Több százan gyűltek össze a Fővám térnél, a Corvinus előtt is

photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost / 444
photo_camera Fotó: botost/444.hu

A Mikszáth téren is sokszáz ember torlódott fel, utcabáli a hangulat

Sorakozó a Mikszáth téren
photo_camera Fotó: Szily László
Performansz a Mikszáth téren
photo_camera Fotó: Szily László / 444

Az élőlánc az Erzsébet híd és a Lánchíd között

photo_camera Fotó: botost / 444
photo_camera Fotó: botost / 444

Utolsó szakasz a Lánchídtól a Parlamentig

photo_camera Fotó: botost / 444
photo_camera Fotó: botost /444

Egységesen tiltakoznak a hallgatók és oktatóik

Az SZFE ügye augusztus utolsó napjaiban váltotta ki a hallgatók egységes tiltakozását, miután kiderült, hogy a kormány által az egyetem fölé emelt, a működtetői jogokat kizárólagosan gyakorló kuratórium - és vezetője Vidnyánszky Attila - gyakorlatilag teljhatalommal irányíthatja a jövőben az intézményt, amelynek minden autonómiáját ezáltal felszámolják.

Ezt követően több oktató is jelezte, hogy nem kíván tovább az intézménynél dolgozni, lemondott az SZFE gyakorlatilag teljes vezetése, a diákok pedig elbarikádozták (keresztülszalagozták) az épület bejáratát, és elfoglalták saját egyetemüket.

Aki lemaradt az elmúlt hetek eseményeiről, annak az SZFE megszállásának történetét Urfi Péter foglalta össze a 444-en.

Időközben rengeteg hazai és külföldi intézmény illetve közéleti személyiség fejezte ki szolidaritását az egyetemmel és diákjaival, ezekről készült gyűjtésünk ezen a linken olvasható.