Meglepetés: kormányközeli vállalkozások profitálnak a raktárkoncertek szervezéséből is

KULTÚRA
2020 szeptember 09., 10:50

Bruttó 4,5 milliárdos keretszerződést kötött az Antenna Hungária Zrt.-vel a Magyar Turisztikai Ügynökség a koncertbevételek nélkül maradt zenészek támogatására kitalált raktárkoncertek lebonyolítására - írja a szerződést is nyilvánosságra hozó 24.hu.

A keretszerződés a zenészek támogatására szánt, egy korábbi kormányinfón bejelentett 5,3 milliárdos keretösszeget majdnem teljesen lefedi, csak az a 800 millió forint nincs benne, amit az összegből kifejezetten a hazai cigányzenészek támogatására fordít a kormány.

A lap azt írja, az Antenna Hungária mostani megbízása egy nagyobb, 30 milliárdos keretmegbízás része, amit állami rendezvényszervezési feladatok elvégzésére kapott a cég tavaly nyáron a Rogán Antal vezette Nemzeti Kommunikációs Hivataltól.

Az Antenna Hungária, amelynek portfóliójában korábban nem szerepelt a rendezvényszervezés, olyan alvállalkozókat juttatott munkához és közpénzhez ebből a megbízásból, mint

  • a plakátkampányos tenderekből ismert Balásy Gyula két cége, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft.,
  • a szintén Balásy-érdekeltség, rendezvényszervezéssel foglalkozó Moonlight Event Kft.,
  • és a kormány kedvenc őrző-védő cégeként ismert Valton, amelynek kisebbségi tulajdonosa Sarka Kata férje, az egykori Rogán-házaspár ügyei környékén gyakran felbukkanó Bessenyei István.

Közülük a Balásy-cég Lounge Design már el is dicsekedett vele, hogy részt vesz a raktárkoncertek lebonyolításában. A többi alvállalkozó neve azonban egyelőre még nem ismert.

Hogy a raktárkoncertekre szánt keretből végül mennyi jut ténylegesen a zenészekhez, és mennyi szervezésre és lebonyolításra, arról egyelőre nincsenek adatok. Annyi tudható, hogy az MTÜ 600 millió forintot szán fesztiválozós zenekarok koncertjeire, 800 millió forintot cigányzenészek felléptetésére, és eddig ismeretlen összeget „élő legendák” szerepeltetésére.

A tervezett 150-ből 90 fellépő neve már ismert. Az ő közönség nélküli koncertjeik utómunkázott felvételeit szeptemberre ígérte a nagyközönségnek a projekt szervezője.