Rákosmentén esett le újabb több százmilliós közbeszerzés a Szijjártót jachtoztató Szíjj László cégének

üzlet
2020 szeptember 15., 18:50

Budapest XVII. kerületében, Rákosmentén építhet utat, járdát, közvilágítást és vízelvezető rendszert a Duna Aszfalt - írja a Népszava. Ez a cég az aranytojást tojó tyúkja a tiszakécskei milliárdos vállalkozónak, Szíjj Lászlónak, akinek a jachtján Szijjártó Péter külügyminiszter és családja nyaralt idén augusztusban.

A XVII. kerületi közbeszerzés mintegy 800 millió forint értékű a keddi uniós közbeszerzési értesítő szerint. Az augusztus 26-án megkötött, három tételes szerződés alapján az építőipari cég Rákospatak mellett és több rákosmentei utcában végez majd munkálatokat, szükség esetén pedig fákat is kivágnak az érintett nyomvonalon. A Duna Aszfaltnak a Swietelsky volt a versenytársa a pályázaton, ám hogy ők milyen összegű ajánlatot tettek, azt nem tudni.

A napilap szerint a beruházásra eredetileg 2016-ban, még Riz Levente polgármestersége idején írt ki tendert Rákosmente. Az útépítési munkára 2019-ben három cég, a Penta, a Duna Aszfalt és az idén is próbálkozó Swietelsky is sikeresen pályázott,

ám az önkormányzat elállt az útépítéstől, arra hivatkozva, hogy a három nyertes által kért 869 millió forint több, mint amit a projektre szántak.

Az új közbeszerzési eljárásban már kisebb területről és rövidebb úthosszról szólt a pályázati kiírás, a nyertes pályázó, a Duna Aszfalt mégis a korábban elvetetthez nagyságrendileg hasonló összegért, 803 millió forintért vállalta a munkát. Ezt az ajánlatot már gond nélkül elfogadta a fideszes Horváth Tamás vezette önkormányzat.