Az amerikaiak szerint a Hezbollah Európa-szerte robbanószereket és fegyvereket halmozott fel

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Egyesült Államok szerint a Hezbollah, az Irán által kontrollált libanoni síita politikai és félkatonai szervezet betárazott egy csomó fegyvert és ammónium-nitrátot szerte Európában, hogy felkészüljenek egy esetleges terrortámadásra, írja a Guardian.

Az USA külügyminisztériuma szerint a félkatonai szervezet az elmúlt években halmozta fel a fegyvereket és robbanóanyagot, ami komoly veszélyt jelenthet Europára és az Egyesült Államokra nézve. Mindez annak fényében különösen aggasztó, hogy Bejrútban pont a helytelenül tárolt ammónium-nitrát okozott hatalmas robbanást, amiben rengeteg ember meghalt.

„Elmondhatom, hogy a Hezbollah fegyvereket szállított Belgiumon keresztül Franciaországba, Görögországba, Olaszországba, Spanyolországba és Svájcba. De azt is megerősíthetem, hogy jelentős ammónium-nitrát raktárakat találtak Franciaországban, Görögországban és Olaszországban” - mondta az amerikai  külügyminisztérium terrorizmusellenes koordinátora, Nathan Sales.

Sales szerint okkal feltételezhetik, hogy ezeket az anyagokat még mindig szállítják Európába.

„Miért halmozna fel a Hezbollah ammónium-nitrátot szerte Európában? A válasz egyértelmű. Azért, hogy nagy terrortámadásokat hajthassanak végre, ha Teherán ezt szükségesnek látja” - mondta Sales.

Az Egyesült Államok külügyminisztréiuma szerint az a probléma, hogy bár a Hezbollah katonai részét Európa terrorcsoportnak nyilvánította, a politikai részét nem, ezért továbbra is szabadon készíthetnek elő egy esetleges terrorcselekményt a kontinensen. Az Egyesült Királyság és Németország ebben az évben az egész szervezetet terrorista csoportnak nyilvánította, az Egyesült Államok pedig azért lobbizik, hogy ezt Európa többi országa is megtegye.

Az Egyesült Államokra nézve a Hezbollah egyébként az Irán-USA konfliktus miatt jelenthet veszélyt.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó