Rendkívül heves medikán vonult végig Görögország fölött

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Legalább két ember életét vesztette, és egy valakit még mindig keresnek a hatóságok, miután egy hurrikánszerű vihar vonult végig Görögország fölött. A BBC beszámolója szerint több száz ember ragadt olyan épületekben, melyek kijáratát elöntötte a víz. 

Az Ianos névre keresztelt medikán (azaz meditárrán ciklon) Athéntól észekra okozott komolyabb károkat. Az ország északi és déli részét összekötő vasútközlekedést leállították, ahogy a kompjáratok és a repülőjáratok is szüneteltek pénteken. 

Ahogy vonult át a vihar, Karditsa városát például 120 kilométer/órás szélvihar érte, ami fákat döntött ki és földcsuszamlást okozott. Karditsa jelentős része víz alá került, a hatóságok több mint kétezer bejelentést kaptak. A helyi sajtó arról számolt be, hogy egy híd is összeomlott a városban. 

Az Időkép cikke szerint  az eddig lehullott csapadékmennyiség már többfelé meghaladta az 50 mm-t, de Gavalou-ban már közel 120 milliméternyi eső gyűlt össze az elmúlt 24 órában, és van ahol szombat estig 500 miliméter is leeshet. 


Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!