A Facebook lekapcsolt egy Kínához köthető oldalt, ami az amerikai elnökválasztást akarta befolyásolni

külföld
2020 szeptember 23., 04:28

Az amerikai és a világ egyéb országainak választásait befolyásolni szándékozó, Kínához köthető oldalak hálózatát távolította el a Facebook,jelentette be kedden a vállalat.

A Facebook tájékoztatása szerint azonban az amerikai politikai akarat befolyásolására irányuló tevékenység csak töredéke volt az oldalak aktivitásának, és főleg délkelet-ázsiai országokra, például a Fülöp-szigetekre összpontosítottak.

Az amerikai választásokkal kapcsolatban főleg Donald Trump elnököt, demokrata párti kihívóját, Joe Bident és Pete Buttigieg korábbi demokrata elnökjelölt-aspiránst támogató üzeneteket osztottak meg. A Facebook nem kötötte egyértelműen a kínai kormányzathoz a kamuoldalak működését. A vállalat közleménye szerint az oldalak működtetői virtuális magánhálózat (VPN) használatával igyekeztek eltitkolni kilétüket.

Az amerikai hírszerzés a múlt hónapban figyelmeztetett, hogy Oroszország, Kína és Irán is megpróbálhat beavatkozni az elnökválasztásba. William Evanina, az amerikai elhárítás vezetője úgy nyilatkozott, hogy Peking kiszámíthatatlannak tartja a hivatalban lévő Trumpot, és arra törekszik, hogy veszítsen Joe Bidennel szemben. (MTI)