Covid-gyilkos lámpát fejlesztettek Japánban

járvány
2020 szeptember 23., 16:13

Egy japán cég olyan UV lámpát fejlesztett, amely elpusztítja a koronavírust, de nem károsítja az emberek szemét és bőrét - írja a Guardian. Az Ushio vállalat Columbia Egyetemmel közösen kifejlesztett, Care222 nevű lámpájával közlekedési eszközök utasterét, orvosi várókat és hasonló, fertőzésveszélyes tereket lehet majd fertőtleníteni akkor is, ha azok tele vannak emberekkel.

Az eddig is ismert volt, hogy az ultraibolya sugárzás elpusztítja a SARS-Cov-2 vírust, az Egészségügyi Világszervezet viszont határozottan felhívta figyelmet, hogy senki ne fertőtlenítse magát UV fénnyel, mert az bőrrákot és szemkárosodást okozhat. A japán cég lámpája viszont a szokványos 254 nanométeres hullámhossz helyett 222 nanométeren sugároz, így nem károsítja a bőrt és a szemet.

A lámpa a cég állítása szerint hat-hét perc alatt képes a vírusok és baktériumok 99 százalékát elpusztítani három négyzetméteres felületen. Az Ushio közleménye szerint a terméket a Hirosima Egyetemen is tesztelték, az eredmények pedig megerősítették a cég állításait.