Agyevő amőba miatt adtak ki figyelmeztetést egy texasi városban

külföld
2020 szeptember 27., 07:49

A héten arra figyelmeztették a texasi Lake Jackson település lakóit, hogy ne használják a csapvizet, mert a tárolóban agyevő amőbákat találtak. A naegleria fowleri jelenlétét a vizsgálatok is igazolták. Az amőba primer agyvelő- és agyhártyagyulladást okozhat, és elpusztítja az agyszövetet. A vizsgálatot azután rendelték el, hogy az előző hónapban egy 6 éves gyerek Lake Jacksonben belehalt a fertőzésbe. 2009 és 2018 között az Egyesült Államokban összesen 34 ilyesn esetet jelentettek.

photo_camera Fotó: KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

Az agyevő amőba általában úgy fertőz, hogy a szenyezett víz az orron keresztül kerül a szervezetbe. Agyvelő- és agyhártyagyulladást okoz, ami általában halálos kimenetelű. Ezért sokan úszás közben kapják el a fertőzést. Ugyanakkor a víz lenyelése önmagában nem jelent veszélyt, valamint emberről emberre sem terjed.

Az amőbák miatt pénteken 8 texasi település lakóit figyelmeztették arra, hogy a vécéöblítésen kívül másra ne használják a vizet. Szombaton a 27 ezer lakosú Lake Jackson kivételével mindenhol feloldották a tiltást. Az itt lakóknak most azt javasolják, hogy mindenképpen forralják fel a vizet fogyasztás előtt. (BBC)