Hétfőtől szükségállapotot hirdetnek a járványhelyzet miatt Csehországban

külföld
2020 szeptember 29., 15:22

Csehországban várhatóan hétfőn szükségállapotot hirdetnek, hogy erősítsék a koronavírus-járvány elleni központi intézkedéseket, közölte az egészségügyi miniszter kedden Prágában. Roman Prymula szerint a "a romló járványügyi helyzet" miatt szükséges a különleges jogrend. Hozzátette: a kórházi kezelésre szoruló betegek száma az utóbbi napokban tapasztalt tempóban növekszik, akkor rövidesen problémák lehetnek a Covid-19-betegek kezelésére lélegeztetőkészülékekkel ellátott elkülönített ágyakkal.

"Az egészségügyi intézmények kapacitását nagyban befolyásolja az egészségügyi személyzet aránylag nagymértékű megbetegedése, illetve az őket érintő karantén is,"

tette hozzá a miniszter. "Szükségállapot kihirdetése nélkül lehetetlen készültséget elrendelni a kórházakban, vagy kötelezővé tenni a kórházaknak nyújtandó segítséget," szögezte le. A szükségállapot részleteit szerdán ismerteti majd Prymula a parlamentben. Andrej Babis kormányfő, valamint Jan Hamácek belügyminiszter egybehangzóan kijelentették, hogy támogatják az egészségügyi miniszter tervezetét.


"Alapvetően a szabadidős tevékenységet fogjuk korlátozni, illetve az iskolákat,"

mondta Prymula. Az érvényes szabályok szerint a cseh kormány jogköre a harmincnapos szükségállapot kihirdetése, de döntését a parlamenti alsóház hagyja jóvá, vagy helyezi hatályon kívül. A szükségállapot esetleges meghosszabbításáról már a képviselőháznak kell döntenie.

A legfrissebb adatok szerint már több mint 800 beteget kezelnek a cseh kórházakban, ami több mint négyszerese a hónap eleji számoknak. Az orvosok szerint majdnem 200 személy esete minősül súlyosnak, ők lélegeztetőgépre szorulnak.