Varga Judit: Elfogadhatatlan

POLITIKA
2020 október 6., 12:43

Elfogadhatatlannak tartjuk a kettős mércét, a jogszabályokat minden egyetemnek egyformán be kell tartania Magyarországon. Nem lehet olyan törvényt alkotni, amely a Soros-egyetemet előnyösebb helyzetbe hozza a magyar egyetemeknél - mondta el az MTI-nek Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Bíróságának a magyar felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos, kedden nyilvánosságra hozott ítélete után.

Az ítélet szerint a magyar kormány uniós jogot sértett a CEU magyarországi működésének ellehetetlenítésével, és a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítását meg kell semmisíteni.

A miniszter hozzátette: az Európai Bíróság ítéletét - mint mindig - Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően végre fogja hajtani.

Varga szerint a magyar szabályozás nem ütközik EU-s jogba, hiszen annak révén biztosítható, hogy az adott intézmény hallgatói valóban olyan végzettséghez jutnak majd, mint amilyen diploma megszerzését várták. Hogy ennek a mondatnak pontosan mi értelme, az még nem derült ki, annyi biztos, hogy a CEU-n végzett diákok, például Kovács Zoltán kormányszóvivő, eddig nem jelezték, hogy a CEU nem olyan diplomát adott volna nekik, mint amilyen vártak.

Varga azt mondta, a vonatkozó magyar törvény tucatnyi, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint, de legtöbbjüknek nem jelentett gondot megfelelni ennek a jogszabálynak.

„A felsőoktatási intézmények megfelelő működése végső soron egy ország oktatási rendszerébe vetett bizalom, a felsőoktatási rendszer jó hírnevének a záloga, az annak eredményeként kiállított oklevél pedig ennek a megtestesítője. Nem postaláda egyetemekre van szükség.”