Kínában egy komplett kilencmilliós várost tesztelnek le öt nap alatt

koronavírus
2020 október 12., 06:13

A magyarországi fertőzöttek számához képest elenyészőnek tűnő tizenkét új fertőzést azonosítottak a kilencmilliós Csingtao város egyik kórházában, ahol behurcolt koronavírusos eseteket kezelnek. A városvezetés viszont a következő öt napban a város teljes lakosságát leteszteli.

Túlzásnak tűnhet kilencmillió lakost tesztelni tizenkét fertőzött miatt, de Kína épp ezzel a kíméletlen szigorral győzte le gyakorlatilag mostanra a járványt (amennyiben hihetünk a hivatalos számoknak). Október 6-án például egész Kínában hét új koronavírusos fertőzést regisztráltak, ráadásul ezek a többi friss fertőzéshez hasonlóan mind külföldről érkező esetek, tehát Covid-19 az országban már nem terjed.

Nem ez az első eset, hogy egy többmilliós várost tesztelnek le néhány nap alatt a kínai hatóságok: májusban a vírus epicentrumának számító tizenegy milliós Vuhan teljes lakosságát tesztelték le.

A helyi egészségügyi bizottság szerint a csingtaoi fertőzöttek közül hat új fertőzött, hatan tünetmentes hordozók. Közel 115 ezer embert, köztük a város kórházainak új betegeit és a kórházi dolgozókat már letesztelték, negatívak lettek. A lakosságot az erre létrehozott tesztelési állomásokon vizsgálják.

(via BBC)