Fegyvervásárlási láz tört ki az Egyesült Államokban, és sok az olyan új vásárló is, akinek eddig nem volt fegyvere

külföld
2020 október 15., 17:02

A Reuters közölt hosszabb riportot arról, hogy közeledve a választásokhoz, az Egyesült Államokban rég nem látott mértékben lendült fel a fegyverkereskedések forgalma.

Korábban is voltak időszakok, amikor hirtelen több fegyvert kezdtek vásárolni az emberek, de ilyenkor az hajtotta a felvásárlási lázat, hogy sokan attól tartottak, hamarosan korlátozhatják a fegyvervásárlási lehetőségeket az országban. Ennek lehetett akár az az oka, hogy egy demokrata párti elnökjelölt tűnt éppen esélyesnek, vagy történt egy nagyobb iskolai vagy egyéb helyszínen elkövetett mészárlás, és a közvélemény figyelme pár napra megint a fegyvertartás szigorításának szükségessége felé fordult.

photo_camera Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Iparági szakértők és a témával foglalkozó kutatók szerint ezekben az esetekben főleg azok vásároltak fegyvereket, akik amúgy is rendelkeztek már legalább egy, de nem egyszer több darabbal is: elsősorban fehér férfiak, konzervatív-jobboldali világnézettel.

A Reuters újságírói tucatnyi szakértővel beszéltek, és úgy néz ki, hogy az idei felvásárlási lázban az a különleges, hogy sok az első vásárló: többek között nők, színesbőrűek és liberális világnézetű vásárlók is megjelentek a boltokban, pedig ők korábban biztosak voltak benne, hogy sosem fognak fegyvert venni.

A fegyveripar saját elemzése szerint idén a fegyvervásárlások legalább 40 százalékát olyan emberek követték el, akik korábban még sosem vettek lőfegyvert. Ez az arány kétszerese az elmúlt évek átlagának. Egy országos hálózattal rendelkező kereskedőcég ügyvezetője pedig egy szeptember eleji konferencián arról beszélt, hogy becslésük szerint az év első hét hónapjában ötmillió amerikai volt, aki úgy vásárolt fegyvert, hogy korábban még nem tett ilyet. A hírügynökség megkeresésére a Walmart elismerte, hogy egyes vadászati termékeik terén áruhiány lépett fel az év folyamán, de azt nem közölték, hogy pontosan miből fogyott olyen sok.

Arról, hogy mit lehet tudni a fegyvervásárlók hátteréről, sem a kormány, sem a gyártók nem árulnak el részleteket. A Reuters viszont talált elsővásárlókat, akik beszéltek arról, hogy miért döntöttek a fegyverkezés mellett. Köztük volt a 61 éves, New York államban élő Bailey Beeken, aki magát egy fehér, liberális, középosztálybeli nőnek tartja, és mint mesélte, a nyáron kezdett el lövészetre járni, mivel szerinte bármi is lesz a választás eredménye, könnyen ijesztővé válhat a helyzet.

Az is a rekordszámú fegyvereladásra utal, hogy az FBI rendszerében még soha nem ellenőrizték ennyire sok emberről, hogy jogosult-e fegyvert venni, mint idén: szeptember végéig 28,8 millió úgynevezett background check-et hajtottak végre, ami abszolút rekordot jelent. A statisztikák heti lebontásában látszik, hogy különösen megugrott a fegyvervásárlás után érdeklődők száma márciusnak azon a hetén, amikor a koronavírust világjárvánnyá minősítették, illetve júniusban, amikor a George Floyd halála miatt kitört tüntetések terjedni kezdtek.

Az idei felvásárlási láz egy olyan országban történt, ahol a statisztikák szerint már eddig is több fegyver volt, mint ember: a genfi székhelyű Small Army Survey becslése szerint 2017-ben 393 millió lőfegyver lehet forgalomban az Egyesült Államokban.

A témával foglalkozó szakértők nem meglepő módon egyáltalán nem örülnek a fejleményeknek: a még több fegyver nem csak komoly aggodalmakat fel a választásokat követő esetleges politikai zavargásokkal kapcsolatban, de számos tanulmányból tudni azt is, hogy a fegyvervásárlás ténye növeli az öngyilkosság, a végzetes balesetek és a családon belüli erőszak esélyét is.

A fegyverboltok tulajdonosai arról beszéltek a Reutersnek, hogy rengeteg érdeklődést kaptak olyan emberektől, akik korábban sosem terveztek fegyvert vásárolni, és akiket az iparág eddig nem is nagyon célzott a hirdetéseivel.

Azt is látni, hogy országszerte alakultak az új klubok, nagyon sokan kíváncsiak arra, hogy hogyan kell bánni a fegyverrel. A lap említi a Hudson Valley Nubian Gun Club példáját, ami idén márciusban, a járvány kezdetén jött létre, és eddig 125 tagja van. A tagok fele nő és kétharmaduk fekete. Az alapító, Damon Finch arról beszélt, hogy napi 15 megkeresést kap, emberek arra kíváncsiak, hogy hogyan tudnának használni egy fegyvert, ha neadjisten meg kéne védeniük a családjukat.

Bostonban a zsidó származású, politikailag konzervatív Eugene Buff posztolt nyáron arról, hogy megszerezte a fegyveroktatói vizsgáját, és azonnal özönleni kezdtek a megkeresések. Az érdeklődők többsége zsidó nyugdíjas, akiket megijesztettek a zsinagógák elleni támadások, illetve a járvány utáni helyzet.

A Reuters megjegyzi, hogy egy 2017-es kutatásból tudni, hogy messze a fehér férfiaknak van a legtöbb fegyvere az országban, a felmérés szerint közel minden második fehér férfi rendelkezik egy lőfegyverrel, míg a nem fehér férfiaknál 25 százalék körül van az arány. Azt nem tudni, hogy az idei vásárlási láz volt-e akkora, hogy érdemben változtatni tudott ezeken az arányokon.

De kutatók szerint az világos, hogy a mély politikai megosztottság és az etnikai feszültségek komoly szerepet tölthettek be a vásárlási lázban. Persze emellett számíthatnak a hagyományos okok is, azaz jelenleg nem elképzelhetetlen egy nagyobb demokrata győzelem, és akkor ki tudja, lehet tényleg nekifutnának a fegyvertartás szigorításának.