A püspöki kar elnöke kiiktatná a lombikprogramot

egyház
2020 október 17., 08:01

Jobban kellene figyelni a törvényekben „az életvédelemmel összefüggő, lelkiismereti kérdésekre”, mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia újraválasztott elnöke a Magyar Hírlapnak.

Példaként egyrészt azt javasolta, „ne kötelezzék az orvostanhallgatókat abortuszon való részvételre, ha keresztény hitük miatt nem szeretnének ebben részt venni”. Másrészt a házasságon kívül fogant, nem kívánt terhességekről beszélt: „(...) nem szabad, hogy az abortusz azért legyen reális alternatíva, mert ezek az anyák nem kapnak helyzetüknek megfelelő segítséget”.

Veres szeretné, ha megkönnyítenék a gyermektelen házaspárok örökbefogadását is. (Az egyedülállók és a nem házasok örökbefogadását éppen most nehezítették meg.)

„Elindult ugyan egy változás, de virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele!”

photo_camera Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Az interjúban szó esett a járványról is. Megkérdezték Verestől, miért nem szünetelteti az egyház a nyilvános liturgiákat, miközben sokkal rosszabb a fertőzéshelyzet a tavaszinál.

„Semmi körülmények között nem szeretnénk a templomokat bezárni, ezt tavasszal sem tettük. Sőt, lebeszélni sem szeretnénk senkit arról, hogy templomba, közösségi liturgiákra menjen”- mondta Veres. Később hozzátette, hogy aki tüneteket észlel magán, ne menjen közösségbe, és „ha valaki úgy érzi magát biztonságban, öltsön maszkot”. Elmondása szerint utólag úgy látják, a tavaszi korlátozások óta a templomba járók tíz százaléka tartósan távol maradt, a médiában sugárzott liturgia pedig „csak látszat”.

„Szomorúsággal kell megállapítanunk azt is, hogy néhány paptestvérből ez a helyzet furcsa magatartást váltott ki, nem vennénk szívesen, ha a következő időben megismétlődne ez.” Azt mondta, ez alatt olyan online tartalmakra gondol, „amelyek nem hitre serkentettek, inkább kifigurázásává váltak a vallásosságnak és az imádságos összeszedettségnek”.

Amikor megkérdezték, Hodász Andrásról van-e szó, azt mondta, nem ismeri igazán a munkáját, és nem szeretne konkrét személyekről beszélni.