Két hét múlva a teljes lakosságot letesztelik Szlovákiában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Két hét múlva országos koronavírus-tesztelést tartanak Szlovákiában, jelentette be Igor Matovic miniszterelnök. A vizsgálat hasonlóan zajlik majd a választásokhoz: közel hatezer tesztelési pontot állítanak fel, és mindenhol hét-hét ember fogja végezni a mintavételt, írja az Új Szó

Antigéntesztet fognak használni, ami 15 percen belül képes kimutatni az aktuális fertőzöttséget. Kevésbé pontos a PCR-tesztekhez képest, előnye viszont, hogy éppen a leginkább fertőző embereket tudja nagy hatékonysággal kiszűrni. Egyelőre nem dőlt el, kötelező lesz-e részt venni a tesztelésen, de Matovic azt mondta, ha nem valósul meg, lemond a posztjáról. 

Igor MatovicFotó: ARIS OIKONOMOU/AFP

Szlovákiában meredeken emelkedik a regisztrált esetszám, a pozitív tesztek aránya pedig átlagosan 13 százalék volt az elmúlt hét napban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 5 százalék alatt tekinthető kontrolláltnak a járvány. 

Ebből a szempontból hasonló a magyarországi és a szlovákiai helyzet, de ott népességarányosan nézve jóval kevesebb halálos áldozata van a járványnak. (Az ábrán a napi halálozási számok a megelőző hét nap átlagát mutatják egymillió főre vetítve.)