A legmagasabb francia állami kitüntetést kapja meg a lefejezett párizsi tanár

külföld
2020 október 20., 07:14

A Francia Köztársaság Becsületrendjével (Légion d'Honneur) jutalmazza a francia állam halála után Samuel Patyt, a 47 éves történelemtanárt, akit pénteken gyilkolt meg brutálisan egy iszlamista fiatal annak a párizsi külvárosi iskolának a közelében, ahol az áldozat tanított - írja a Guardian.

A tettel egy menekültstátust kapott, moszkvai születésű csecsen diákot, a bűnüldözés előtt eddig ismeretlen Abdullakh A.-t gyanúsították meg, aki képet tett közzé Twitteren az áldozatáról, hitetleneknek és kutyáknak nevezve Macron elnököt és általában a franciákat. A rendőrök érkezésekor Abdoulakh A. légpuskával lőtt feléjük, akik válaszuk tüzet nyitottak, és végül kilenc lövéssel leterítették. A holttest mellett egy harminc centiméter hosszú pengét találtak.

Samuel Paty a gyilkosság előtti napokban tömegével kapott felháborodott és fenyegető üzeneteket az interneten, amiért egy szabad véleménynyilvánításról szóló órán a Charlie Hebdóban közölt Mohamed-karikatúrákat is megmutatta a gyerekeknek.

Az egyik diáklány apja a gyilkosság előtt nem sokkal online hívott fel a férfi elleni „mobilizációra”, megnevezve a tanárt és az iskolát – közölte Jean-Francois Ricard, Franciaország terrorelhárítási főügyésze. Az iskola is fenyegetéseket kapott az órán történtek után október elején. Az apuka mellett egy ismert iszlamistát, és további 8 embert is letartóztattak az üggyel összefüggésben. Országszerte tüntetések kezdődtek a nemzeti egységért és a szólásszabadságért, vezető állami tisztségviselők Franciaország legfontosabb nemzeti értékei elleni támadásként beszéltek a gyilkosságról.

A Francia Köztársaság Becsületrendjét szerdán adják át egy a Sorbonne Egyetemre szervezett ceremónia keretében.