Trump és Biden utolsó vitáján ki fogják kapcsolni annak a mikrofonját, aki épp nem beszél

külföld
2020 október 20., 04:45

Minden idők legrosszabb elnökjelölti vitájaként jellemezték az amerikai sajtóban Donald Trump elnök és kihívója, Joe Biden első vitáját, amiről elsősorban Trump tehetett, aki amikor csak tehette, közbekiabált Biden mondandójába, számtalan alkalommal megzavarva ellenfele válaszait.

A második vita végül Trump megbetegedése miatt elmaradt, a harmadik vita pedig most csütörtökön jön majd, és az elnökjelölti vitákat lebonyolító bizottság új szabályokat hozott, írja a Guardian. A legfontosabb változtatás, hogy a vitázó feleknek többször is ki lesz kapcsolva a mikrofonja, miközben az ellenfelük épp egy kérdésre válaszol.

Trump és Biden az első vitán
photo_camera Trump és Biden az első vitán Fotó: MORRY GASH/AFP

A tervek szerint a 90 perces műsort hat 15 perces részre osztják majd fel, ami egy-egy témát érint majd, és ezekben minden jelöltnek lesz 2-2 perce, amikor zavartalanul elmondhatja a nézeteit, tudván, hogyha ellenfele be is kiabál valamit, azt nem lehet majd hallani a közvetítésekben. A négyperces felvezető után jöhet majd egy nyílt vita a témáról az elnök, illetve az elnökjelölt között.

A vitákat felügyelő és szervező pártatlan bizottság keddi közleménye szerint látják, hogy egyik fél sem igazán elégedett a változtatásokkal: az egyik kampánycsapat szerint ezek túl szigorú változtatások, míg a másik csapat szerint nem mentek elég messzire. De szerintük ezek a változtatások leginkább az amerikai emberek érdekeit szolgálják, akik miatt ezeket a vitákat rendezik.

A Trump-csapat kifogást is emelt a változtatások ellen, de ennek ellenére azt tervezik, hogy Trump részt fog venni a csütörtöki eseményen. Ami nem is meglepő, hiszen a legtöbb közvélemény-kutatás jelenleg Biden komolyabb előnyét méri, és ez lehet az utolsó olyan esemény, amikor Trump főműsoridőben szerepelhet élőben a legtöbb csatornán a választás előtt. (Hogy mennyivel vezet Biden a mérések szerint, és mit jelent ez, arról épp hétfőn írtunk hosszabban.)

Trump, illetve a kampánycsapata már elkezdte kikezdeni a vita moderátorát, az NBC News riporterét, Kristen Welkert is. Az újságírónőt Trump egy hétfői kampányrendezvényen rendkívül igazságtalannak nevezte, aki rendszeresen szörnyen bánik vele. De közölte, hogy ennek ellenére részt fog venni a vitán.