Mindennapos a szexuális erőszak az ausztrál idősotthonokban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Átfogó vizsgálatot indítottak Ausztráliában az állami felügyelet alatt működő idősotthonokban, és egészen megdöbbentő eredményekre jutottak. A felmérés alapján hetente átlagosan 50 alkalommal történik szexuális erőszak ezekben az intézményekben. Az elkövetők a személyzet tagjai és ápoltak is lehetnek. 

A legidősebb áldozat 105 évesen számolt be az őt ért erőszakról, de a megtámadottak között vannak huszonévesek is, akiket a szociális ellátórendszer valamiért öregek otthonában helyezett el.

Melbournei idősek otthona.Fotó: WILLIAM WEST/AFP

A jelentés csak jövő februárban készül el teljesen, de az ausztrál kormány máris jelezte, hogy ezentúl jobban figyel az alulfinanszírozott otthonokra. 

A koronavírus ausztráliai halálos áldozatinak 75 százaléka idős otthonban lakott. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!