Könnygázzal oszlatták Kaczyński háza előtt a beteg magzatok abortálását tiltó törvény ellen tüntetőket

külföld
2020 október 23., 09:39

Több százan tüntettek az éjjel Varsóban, miután a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a beteg magzatok művi vetélését. A többórás menetelés után kődobálásba torkolló tiltakozás végén a rendőrség könnygázt vetett be.

photo_camera Fotó: Wojtek Radwanski/AFP

A tüntetők este az alkotmánybíróság székhelye előtt gyűltek össze. A rendőrség arra figyelmeztette őket, hogy Varsó a járványügyi helyzet miatt a legveszélyeztetettebb, piros övezetbe tartozik, ezért a 10 fősnél nagyobb gyülekezés tilos.

A tiltakozók később a belvárosi főutcákon a kormányzó Jog és Igazságosság székhelye (PiS) elé, majd a PiS elnöke, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes háza felé vonultak. A házhoz vezető utcát rendőrségi kordon zárta el. A kordonon áttörni próbáló tüntetők egy idő után köveket kezdek dobálni a rendőrök felé, akik könnygázzal válaszoltak.

link Forrás

Frissítés: az alábbi videón látszik, hogy volt olyan rendőr, aki palackkal ütlegelte a tüntető nőket.

link Forrás

A hajnali 3 óráig tartó tiltakozás során egy szóvivő szerint 15 tüntetőt őrizetbe vettek.

Az alkotmánybíróság csütörtökön a lengyel alaptörvénynek a minden ember élethez való jogáról, ennek törvényi védelméről szóló tételeire alapozta a döntését. Az ítéletet azzal indokolták meg, hogy az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik, ezért a gyógyíthatatlan betegség ténye önmagában nem jogosíthat a terhesség-megszakításra.

A 119 kormánypárti és ellenzéki képviselő által benyújtott kezdeményezés alapján alkotmányellenesnek talált előírás az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvényben foglalt abortusztilalom alóli egyik kivételt képezte, a terhesség bármelyik szakaszában alkalmazható volt. Ennek alapján évente kb. 1000 terhességmegszakítást hajtottak végre, nagyobbrészt Down-szindrómás magzatokon.

photo_camera Fotó: Wojtek Radwanski/AFP

A nemi erőszak következtében fogant életre és az anya életét veszélyeztető terhességre vonatkozó kivételek továbbá is érvényben maradnak.

Lengyelország abortusztörvényei már eddig is a legszigorúbbak közé tartoztak Európában, és becslések szerint évente kb. 100 ezer lengyel nő próbál abortuszt elvégeztetni külföldön, hogy megkerülje a szigorú korlátozásokat.

Az alkotmánybírósági döntés azon részére reagálva, ami szerint a megfogant életnek nem csak biológiai létét, hanem méltó életkörülményeit is biztosítani kell, a PiS még csütörtök este bejelentette: kibővítik a fogyatékkal élő gyerekek gondozását támogató programot. „Semmilyen nő és gyerek nem marad segítség nélkül” – közölte a PiS szóvivője, Anita Czerwinska.

photo_camera Fotó: Wojtek Radwanski/AFP

Csütörtök este Krakkóban, Łódźban és Szczecinben is tüntettek. (BBC, MTI)