A járványvédelmi szabályok azonnali szigorítására szólította fel a kormányt a Magyar Orvosi Kamara

Egészségügy
2020 október 27., 13:58

A COVID-19 járvány egész Európában egy új, súlyosságában a tavaszi csúcsokat messze meghaladó szakaszba lépett - kezdi friss közleményét a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Ebben arról írnak, hogy a nemzetközi trendek alapján itthon is a járványhelyzet gyors súlyosbodása várható, ezért „az egészségügyi krízis küszöbén, az orvosok és betegek érdekében” azonnali cselekvésre szólítják fel a kormányt.

Pontokba szedett javaslataik a következők:

  • a tömegrendezvényekre vonatkozó szabályok szigorítása, de legalább a kötelező maszkviselés és távolságtartás előírása a tömegrendezvényeken,
  • a vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitvatartásának és maximális vendégszámának további korlátozása,
  • következetesebb és intenzívebb kormányzati kommunikációra a maszkviselés és a távolságtartás ösztönzése érdekében,
  • külön intézkedések az idősek védelme érdekében, köztük az időseknek szóló vásárlási sáv visszaállítása,
  • a kormány támogassa a MOK-ot a vírustagadó és vírusszkeptikus csoportok elleni kommunikációban,
  • a koronavírusos betegeket ellátó kórházak egyéb egészségügyi feladatainak csökkentése,
  • a 65 év feletti egészségügyi dolgozók védelme (a MOK szeretné, ha az idősebb dolgozók döntésük szerint visszaléphetnének az ellátás első vonalától),
  • az egészségügyi dolgozók fokozott védelme és rendszeres tesztelése,
  • a lakosság figyelmének felhívása a szociális érintkezés korlátozására,
  • és a MOK szeretné azt is, ha a kormány megismertetné velük a járvány elleni védekezés alapjául szolgáló dokumentumokat.

A MOK arról is ír, hogy „a jelenlegi tesztelési és kontaktuskutatási kapacitás már nem elegendő a járvány terjedésének követéséhez”, ezért is kérik a kormány, hogy ösztönözze az embereket a szociális érintkezés mérséklésére, hiszen csak így lehet korlátozni a betegség terjedését.

A Kamara szerint ha a kormány nem a javaslataiknak megfelelően cselekszik, akkor a közeli jövőben napi több százas halálozási számokkal kell majd szembenéznünk, a napi új fertőzöttek száma pedig több ezerre nő.

„A 48 000 magyar orvos képviseletét ellátó Kamara a fentiek kapcsán szakmai támogatásáról biztosítja, valamint felszólítja Magyarország Kormányát, hogy a járvány okozta humanitárius és egészségügyi katasztrófa elkerülése érdekében mielőbb hozza meg a nemzetközi ajánlásoknak és gyakorlatnak megfelelő szigorító intézkedéseket!” - zárul a MOK honlapján olvasható közlemény.