Brutális Varsó és a Fidesz emberi hangja

reggel 4
2020 október 27., 04:58

Kellemes kedd reggelt! Ma délután 19 fok is lehet, szikrázó napsütéssel.

Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevele.

BRUTÁLIS VARSÓ

photo_camera Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Hétfő este sok lengyel város forgalmát bénították meg tüntetők, az abortusz szinte teljes tiltása miatti felháborodásukban. Olyan helyeken is utcára vonultak, ahol a rendszerváltás óta nem tartottak politikai demonstrációt. Varsóban előfordult, hogy kigyúrt fiatalemberek támadtak a tüntetőkre, és többeket megütöttek, illetve a rendőrök könnygázt is bevetettek, mert állításuk szerint megdobálták őket. A kormány a katonai rendőrség bevetésével fenyeget, és a járványveszélyre hivatkozva rendkívüli intézkedések bevezetésére készül.

Máshol:

EMBERI HANG

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere oxigénnel lábadozik.
photo_camera Borbély Lénárd, Csepel polgármestere oxigénnel lábadozik.

Hétfőn két fideszes politikus, Borbély Lénárd csepeli polgármester és Grezsa István, aki tavaly ősszel Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter polgármester kormánypárti kihívója volt is megírta, hogy mennyire megszenvedték a koronavírust. Érdekes szövegek, mert olyan szerény, emberi hangon szólnak, amilyet ritkán hallani kormánypárti politikustól. A kontraszt különösen a közéletben meglehetősen agresszív Borbély esetében szembetűnő:

„Arra kérek mindenkit, hogy tartson be minden kormányzati óvintézkedést, leginkább a saját érdekében. Kerüljék el a zsúfolt helyeket, a testi kontaktust, ne menjenek tömegbe. Hordjunk maszkot és tartsunk távolságot. A személyes példám jól megmutatja, hogy a koronavírus nem válogat és főleg azt, hogy nagyon alattomos. A mielőbbi gyógyulás reményében, mindenki nagyon vigyázzon magára, a családjára, és vigyázzunk egymásra. Ez komoly felelősség!”

Valószínűleg koronavírusos Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója is.

ESSZ EFF E

Az SZFE hetek óta tartó blokádja nyilvánvalóan nagypolitikai esemény, de legalább ilyen érdekesek a mikrotörténetek, az egyetemet elfoglaló diákok saját személyes sztorijai. Szász Zsófi videójában éppen ezt a kérdést járta körbe: hogyan élik meg az SZFE körüli csatározást az egyetemet blokád alatt tartó diákok?

A főszereplő Vilmos Noémi végzős színházi rendező szakos hallgató, aki már az egyetem elfoglalásának estéjén beszédet mondott. Akkor még azt gondolta, az SZFE ügye is elfelejtődik majd, és megy tovább az élet. Az október 23-i tüntetés napján forgatott videóban Noémi és hallgatótársai meséltek az egyetemfoglalásról, a mélypontokról és arról, hogy hogyan tovább.

Az egyetem dolgozói egyébként hétfőn azt jelentették be, hogy folytatják a sztrájkot. Egészen más közeg, mint a Corvinus, ahol a szenátus szavazott volna az SZFE melletti kiállásról, de a rektor nem engedte.

VÉGRE PODCAST

Nagy nap volt a hétfő a 444 életében: végre nekünk is van podcastunk. Az első adásban Magyari Péterrel beszélgettünk, aki Makro című magazinunk második számában (itt lehet megrendelni), a 2018-as ellenzéki tárgyalások történetét dolgozta fel minden korábbinál mélyebben, alaposabban és részletesebben.

A Makro központi kérdése: demokráciának nevezhető-e még Magyarország, leváltható-e a kormány szabad választásokon és hogy mik a '18-as választás tanulságai 22-re nézve. A podcastból kiderül az is,

  • hogy Simicska Lajos bukásának egyik fontos oka az volt, hogy a kilencvenes évek tapasztalataiból kiindulva akart bosszút állni Orbán Viktoron, de a világ közben megváltozott,
  • hogy Karácsony Gergely már akkor is sokkal tudatosabban politizált, mint amilyen képet sugárzott magáról,
  • hogy miért tartotta az MSZP a DK-val kötött egyezségét „a világ legszarabb megállapodásának”,
  • és hogy mekkora befolyása van a Fidesznek az ellenzéki pártok működésére.

AZ ORSZÁG GYŰLÉSE

Az embernek néha emlékeztetnie kell rá magát, de Magyarországnak van parlamentje, politikusokkal, kormánypártiakkal, ellenzékiekkel, minden szükséges kellékkel. Ez az országgyűlés kedden két cseppet sem meglepő hírt szállított:

  • Semjén Zsolt közölte, hogy „az országgyűlésben ma három pszichopata van: Jakab Péter, Hadházy Ákos és Tordai Bence, ők hárman orvosi értelemben véve is pszichopaták, következésképpen így is kell hozzájuk viszonyulni”.
  • Kövér László pedig minden korábbi rekordját megdöntve 4,4 millió forintra büntette Jakab Pétert, mert egy zsák krumplit akart adni Orbánnak a parlamentben.

Viszont olyasmi is történt, ami ma már nagyon ritka. A képviselők plenáris ülésen fognak tárgyalni egy ellenzéki beterjesztést, ami eltörölné a külföldről támogatott civilszevezetekről szóló törvényt. Amit azért kell visszavonni mert az Európai Unió Bírósága a nyáron kimondta, hogy jogsértő.

„A PÉNTEKI PROBLÉMÁS KISMAMA”

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Hegyi Enikő Anna nyilvános Facebook-posztban mesélte el, milyen tortúrán kellett karanténból frissen szabadult betegként átmennie az őt ellátó kórházban. Az intézmény szerint csak a kommunikáció csúszott félre. Mindenesetre az elvetélt fiatal nő esete jól megmutatja, mit tesz az ellátással, ha a betegnél a fertőzöttségnek akár csak a gyanúja felmerül. És persze azt is, hogy hol tart a magyar egészségügy.

COVID-20

A hétfői adatok szerint már minden negyedik Magyarországon elvégzett koronavírus-teszt pozitív eredményt hozott, ennél alig néhány ország van rosszabb helyzetben (például Csehország). Ez a nagyon magas szám azt jelenti, hogy a járvány most már teljesen elszabadult az országban. Annak fényében nem meglepő, hogy a rendőrök azt is hagyták, hogy maszk nélkül, hangosan cigányozva és tirpákozva vonuljon át Nyíregyházán kétezer debreceni szurkoló.

És mintha a magyar állam is elengedte volna a dolgot, és védekezés helyett egészen más taktikákat vet be:

  • Gulyás Gergely a szimpla csúsztatást, amikor azt állította, hogy nincs összefüggés a védekezés eredményessége és a tesztek száma között.
  • A dunaújvárosi kórház főigazgatója a fenyegetést, miután néhány beosztottja a Facebookon merészelt tiltakozni az új egészségügyi törvény ellen.
  • Kásler Miklós pedig a nacionalista ezotériát, hiszen szerinte Szent István államának értékei jelenthetik az egyetlen biztos pontot a jövőben.

A NAGY MASZKÖSSZEFOGLALÓ

Végre sikerült egyetlen ábrába sűríteni mindent, amit a globális pandémia ikonikus divatkellékéről és életmentő eszközéről tudni lehet, sőt, tudni kell. Bár a maszkok hasznáról hónapokig folyt a vita, ebben a kérdésben mára konszenzus uralkodik tudományos körökben, és a legújabb tanulmányok már azt is belengetik, hogy a maszkok a fertőzés súlyosságát is enyhíthetik.

Ebben az ábrában és cikkben mindent összefoglaltunk, az otthon vart szövet- és textilmaszkoktól egészen addig, hogy mekkora részecskéktől kell a maszknak védenie. Meglepő, de a konyharuhából vagy törlőrongy-anyagból házilag készített maszkok nem is rosszak.

VÍZBŐL VAN A HOLD

A Hold déli pólusa.
photo_camera A Hold déli pólusa. Fotó: NASA/LRO

Nagyon komoly bejelentést tett hétfőn a NASA: kőzetekbe zárt vízmolekulákat és vízjégraktárakat találtak a Holdon. Összesen 40 ezer négyzetkilométernyi területről feltételezhető, hogy vízjeget rejt, ami kifejezetten jól jöhet a NASA jövőbeli holdküldetései során. Az űrügynökség tervei szerint ugyanis 2024-ben ismét embert küldenének a Holdra az Artemis-program keretében.