A Munkáspárt felfüggesztette Jeremy Corbyn tagságát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Felfüggesztette előző vezetője, Jeremy Corbyn párttagságát csütörtökön a brit Munkáspárt. A legnagyobb brit parlamenti ellenzéki erő szóvivőjének tájékoztatása szerint Corbynt a Labour alsóházi frakciójából is kizárták.

Fotó: ISABEL INFANTES/AFP

Az intézkedés előzményeként a mindenkori brit kormány fennhatósága alatt működő, de vizsgálatait önállóan végző Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) közzétette régóta feszült figyelemmel várt, elítélő megállapításokat tartalmazó jelentését a Munkáspárton belüli antiszemita jelenségekről és megnyilvánulásokról.

Corbyn a 130 oldalas jelentésre reagálva csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a tanulmányban felvetett problémát a Munkáspárt „belső és külső ellenfelei politikai okokból drámai mértékben felnagyították”.

Az EHRC jelentése arra jutott, hogy Corbyn irányítása alatt politikai beavatkozások történtek, amikor valaki antiszemitizmus miatt tett panaszt, a párt nem tett eleget annak, hogy megfelelő képzéssel tudják kezelni ezeket a panaszokat, illetve zaklatások is előfordultak. A szervezet jelentése szerint a párton belül nem tettek eleget, hogy megakadályozzák az antiszemitizmust, sőt, úgy is tűnhetett, mintha elfogadnák azt. A jelentés szerint 23 alkalommal Corbyn hivatala járt közben vitattt esetekben, például azzal kapcsolatban, hogy egy panaszt kivizsgáljanak-e. 

Corbyn utódja a választási vereség után Sir Keir Starmer lett, aki csütörtökön arról beszélt, hogy a jelentés szégyent hozott a pártra, és megígérte, hogy a jelentésben foglalt ajánlásokat a jövő év elejére bevezetik a párt életébe.

Corbyn a nap folyamán arról beszélt, hogy mindig is határozottan küzdött azért, hogy a rasszizmus minden formáját felszámolja, és sajnálja, hogy tovább tartott a változások meghozatala, mint kellett volna. Ugyanakkor szerinte irányítása alatt a csapata azért tett, hogy gyorsabban lépjenek, nem pedig azért, hogy lelassítsák a folyamatokat. Ekkor beszélt arról is, hogy a pártban lévő antiszemitizmus kérdését politikai okokból drámaian felnagyították. 

A Munkáspárt jelenlegi vezetése épp Corbyn mai nyilatkozataira hivatkozva döntött tagságának felfüggesztéséről és a képviselői helyének elvételéről. (MTI, BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!