Nem lesz könnyű orvostanhallgatókat önként bevonni a tesztelések elvégézésére

járvány
2020 október 29., 15:13

„Tisztelt Hallgatók! Az eszkalálódó járványügyihelyzet kapcsán az Operatív Törzs kéréssel fordult Egyetemünkhöz, melyben ötöd-és hatodéves orvostanhallgatók, valamint negyed-és ötödéves fogorvoshallgatók biztosítását kérik lakossági tesztelésvégrehajtására” - kezdi a levelét a SOTE Fogorvostudományi Karának dékánja, Gerber Gábor. Azért van szükség a hallgatókra, mert a tesztelési kapacitás növelése érdekében konténeres szűrőállomását terveznek, ehhez pedig személyzet kell.

Nemcsak a SOTE-n tanulókra hárul a feladat, hogy az eddig rendkívül szűkös tesztelési kapacitás növelése érdekében beszálljanak a mintavételbe. Valamennyi orvostudományi egyetemet megkereste az operatív törzs, megjelölve, hogy hány orvostanhallgatóra van szüksége hetente, hogy levegyék a koronavírusgyanús emberek mintáit. A kvóta mától érvényes.

A SOTE-n ez például - mint Merkey Béla rektor rendelkezéséből kiderül - heti 160 orvostanhallgatót jelent (120 az általános orvosi, 40 a fogorvosi karról). Feltétel a jogosítvány és legalább kétéves vezetési gyakorlat.

Az, hogy bővíteni kell a tesztkapacitást, nem kérdés, nagyon kevés vizsgálatot végeznek Magyarországon. És bár Müller Cecília szerdán azt mondta, hogy az ország tesztkapacitásának nincs határa, és szerinte, akinek szüksége van laboratóriumi vizsgálatra, vagy azért mert beteg, vagy azért, mert kontaktszemély, az megkapja, ez koránt sincs így. A mentősök nem bírnak már a feladattal.

Június óta hallgatók is vezényelhetők járvány idején, akár hozzájárulás nélkül, de a mintavételre való jelentkezés egyelőre önkéntes. Több napi váltás ruhával a mentősöknél kell jelentkezni, ott készítik fel őket a feladatra. De nem igazán népszerű a lehetőség a hallgatók körében. Mert bár az előadások látogatása alól ez idő alatt felmentik őket, a gyakorlatokat pedig később pótolhatják, valamint „a kirendelés a hallgató tanulmányait hátrányosan nem érintheti”, ebben egyáltalán nem bíznak.

Azt nem lehetet vitatni, hogy ilyen helyzetben orvostanhallgatókra is szükség lehet. De egyikük például azt írta nekünk, hogy ő nem jelentkezik, és tudomása szerint a nagy többség is így van ezzel. „A maszk nagyon király dolog, de ha napjában többször köhögnek az arcomba 30 centiről, akkor nem sokat ér. Teljes gázálarcot meg tuti nem fognak adni. A végzős szigorlatok/gyakorlatok mellé nem hiányzik a karantén, sem a betegség. Illetve hivatalosan a szigorló gyakorlatra, sem szigorlatozni nem mehetünk, ha kontaktok vagyunk. Mintavételezésnél ez ugye elkerülhetetlen”.

Egy másik hallgató is azt írta, hogy a diákok jó része már most a vizsgákra készül, hiszen az utolsó két évben kevesebb számonkérés van félév közben, viszont a vizsgák száma 5-6-7-8 körül mozog.

„Költői kérdés, hogy ilyen feltételekkel megengedhető-e a törvényhozóknak, hogy ingyen, a kirendeltek szabadidejével rendelkezve (amit amúgy tanulással töltene, mint ahogy egy egyetemi képzés során ennek lennie kell) egy veszélyes tevékenységre kötelezhessék? A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az előadásokon a részvétel nem kötelező, így azt feltehetően elengednék, a gyakorlatokat pedig később kellene pótolni. Ezeken felül más feladatról egyelőre nem tudnak” -írta.

Azt nem tudni, hogy ha nem lesz elég önkéntes a következő hetekre, akkor kötelező vezénylés lesz-e. Egyikükhöz már eljutottak olyan információk, hogy aki nem önkénteskedik, annak nem írják alá a gyakorlatait. Aláírás nélkül pedig nem lehet teljesíteni a tárgyakat, tehát nem kapnak diplomát.

A fogorvosi kar rektora mindenesetre azt írja, hogy „a kialakult járványügyi helyzet komoly kihívást jelent, és különleges helytállást igényel mindannyiunk részéről. Kérem Önöket, hogy hivatásbeli kötelességeiket átérezve, a helyzet komolyságának figyelembe vételével végezzék az Önökre háruló feladatokat, legjobb tudásuk szerint. A jelenleg kialakult helyzetben erkölcsi felelősségünk is azt diktálja, hogy a kérést teljesítsük”.